Mijn ingebeeld land, tussen Latijns-Amerika en België in

Blog

Mijn ingebeeld land, tussen Latijns-Amerika en België in

Naar het autobiografische boek 'Mi país inventado' (Herinnering aan mijn Chili) (2003) van Isabel Allende doe ik een poging mijn eigen ingebeeld land een plaatsje te geven. Het gaat niet zoals bij Allende over de melancholie van een bannelinge naar een verloren vaderland, maar over het gemis dat iedere ontmoeting ongevraagd opdringt. Het verlangen om adembenemende landschappen en verrassende gerechten te blijven overkijken en smaken. Iedereen die mijn hart is binnengewandeld dicht bij te houden en het beste van beide werelden samen te brengen in 'mi país inventado'.

Samenleven

Mijn liefste Guatemalteekse mama moet erbij zijn. Haar strenge blik en liefdevolle glimlach die matriarchaal heel de familie en eigen of toegeëigende kinderen omarmen. Ook mijn Belgische ouders die mij alle kansen, en zo veel meer, (kunnen) bieden, zijn van de partij. Allemaal in één huis! Zussen van beide kanten van de oceaan, hermanas del corazón, een zus blijft een zus.

We hebben geen kwijlende hond als extra familielid en buiten lopen geen dolgedraaide straathonden. Esmeralda de alpaca staat daarentegen vrolijk op de patio. We kijken samen naar overdreven romantische televisiefeuilletons die een venster op de wereld rondom ons zijn. Na school of werk genieten we ervan om uren met de buren op de stoep te zitten. Het dichte samenleven fleurt de dagen op, maar de sociale controle uit zich niet in roddels. Hoewel we onze eigen persoonlijke ruimte appreciëren, delen we slaapkamer, lief en leed. We vertellen elkaar niet alles en moeten daarom ook niet liegen. Bovendien hebben mijn zussen en ik gelukkig, en met tegenzin, al van jongs af veilig vrijen preken gekregen.

Een geslaagd avondje uit begint met de Belgische cafécultuur, pas dan, maar dan echt wel, laten we ons meevoeren met muziek en dans. Jongens dansen en houden de deur open! Meisjes dansen en aanvaarden hulp zonder overdreven trots te zijn uit angst gelijkheidsidealen te moeten compromitteren.

Seizoenen met smaak

De stad: een middeleeuws centrum met kasseien en trappenhuisjes, een hoogst bevaarbaar meer aan de kaaien en in de verte een vulkaan die de platte befietsbare geografie karakter geeft. De 4 seizoenen geven het leven overzicht. Witte sneeuwtoppen en droge perkamentkleurige hoogvlaktes geven uiting aan mijn gemoed, en palmbomen vrolijken het op.

Stalletjes en kraampjes maken van de openbare ruimte een bron van inkomsten en culinair genot. Frietjes speciaal van het frituur en taco’s van achter de hoek. De aardappelen hebben verschillende vormen, kleuren en vooral smaak. Mais komt niet klein en plastiek uit blik, maar zijn grote smaakvolle bollen aan een kolf. Maté of pintjes drinken is een vorm van samen zijn.

Dansen, iets van het leven maken en vooruit willen

Het presidentskoppel heeft in zijn jonge dagen gevochten voor realistische idealen. Vandaag leven en regeren ze pragmatisch naar deze sociale idealen, niet vanuit populisme of machtslust. De prachtige natuur wordt niet enkel beschermd door mooie woorden, maar in wetten en natuurreservaten. Mijn landgenoten zijn creatief in hun levensonderhoud en organiseren zich in sociale bewegingen. Dansen betekent ten slotte niet alleen ritme hebben, maar iets van het leven maken en vooruit willen.

Mi pais inventado zit in Belgische chocolade met Latijns-Amerikaanse cacao, muziek in mijn mp3 op de fiets, the world wide web, migratie, herinneringen, dromen en liefste vrienden en familie in België die tijdens iedere verre ontmoeting veilig dicht bij blijven.

Verklarende woordenlijst

Middeleeuws centrum met kasseien en trappenhuisjes: centrum van Antwerpen, België

Een hoogst bevaarbaar meer: Titicaca, Peru

De kaaien: haven van Antwerpen, België

In de verte een vulkaan: Volcán de agua, Guatemala

De aardappelen: uit de Andes

Grote smaakvolle bollen aan een kolf: choclo

Het presidentskoppel: Combinatie van Lucía Topolansky en José Mujica (Uruguay), Luiz Inácio Lula da Silva (Brazilië) en Laura Chinchilla (Costa Rica)

Creatief in hun levensonderhoud en organiseren zich in sociale bewegingen: Volkskeukens in Lima, Peru, vrouwenbewegingen in Chili,…