Miljoenen Mexicaanse kinderen lijden aan zwaarlijvigheid

Miljoenen Mexicaanse kinderen lijden aan zwaarlijvigheid

Emilio Godoy

23 augustus 2010

Nergens ter wereld lijden naar verhouding meer kinderen aan zwaarlijvigheid dan in Mexico. De Mexicaanse regering heeft zopas een rist maatregelen afgekondigd maar volgens voedingexperts volstaan die niet.

Naar aanleiding van het nieuwe schooljaar heeft de Mexicaanse overheid nieuwe regels uitgevaardigd voor voeding die op scholen wordt aangeboden. Maar volgens voedingsexperts en consumentenorganisaties zijn ze niet streng genoeg om het eten van junkfood aan banden te leggen.
“Het is een noodzakelijke stap maar hij volstaat niet”, zegt Bernardo Ávila, onderzoeker van het Nationaal Voedingsinstituut. “Het probleem is bijzonder ernstig.”
In een 180 pagina’s tellend document geeft de Mexicaanse overheid toestemming voor de verspreiding van bepaalde drankjes die niet meer dan 140 calorieën en 40 procent vetstoffen bevatten. Lagere scholen mogen alleen drinkwater aanbieden maar middelbare scholen mogen wel bepaalde cafeïnevrije drankjes blijven aanbieden.

Kans gemist

In mei hadden de ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid het federaal voedselagentschap richtlijnen bezorgd om 20.000 calorierijke frisdranken, sappen, snacks en gefrituurde producten te bannen in de 220.000 lagere en middelbare scholen. Maar tijdens de inspraakronde werden de richtlijnen versoepeld, op vraag van voedingsindustrie. Volgens de industrie ontbrak bij verscheidene richtlijnen een normensysteem en waren de kosten voor de omschakeling naar gezondere producten bijzonder zwaar.
“Er is een historische kans gemist, want aan de voorwaarden en voedingsgewoontes wordt niet geraakt aangezien de producten beschikbaar blijven in de scholen”, zegt Alejandro Calvillo, directeur van consumentenorganisatie El Poder del Consumidor. “De consumptie van calorieën blijft behouden.”

Rangschikking

Mexico voert de rangschikking aan van landen met de meeste gevallen van obesitas (zwaarlijvigheid) bij kinderen (bij de volwassenen komt Mexico op de tweede plaats, na de Verenigde Staten). Ongeveer 4,5 miljoen kinderen van vijf tot elf jaar lijden aan deze ziekte.
Experts spreken van een echte epidemie. Door de zwaarlijvigheid krijgen de kinderen vaker diabetes, een te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
De behandeling van obesitas kost de Mexicaanse schatkist jaarlijks meer dan 4 miljard euro. De overheid schat dat dit tegen 2015 tot 6 miljard euro kan oplopen.
De Mexicaanse televisie zendt jaarlijks 20.000 reclamespots uit die op kinderen zijn gericht. Daarvan zijn er achtduizend voor voedingsproducten met hoge caloriewaarde. Men schat dat elk schoolkind tijdens de speeltijd gemiddeld meer dan 500 calorieën naar binnen speelt.