Nakend geldtekort voor hulp Syrische vluchtelingen

Nieuws

Nakend geldtekort voor hulp Syrische vluchtelingen

Nakend geldtekort voor hulp Syrische vluchtelingen
Nakend geldtekort voor hulp Syrische vluchtelingen

Nana Van de Poel

08 april 2013

De Verenigde Naties (VN) waarschuwen dat het geld dat nodig is om levensnoodzakelijke hulp te bieden aan Syrische vluchtelingen snel opraakt. Tegen juni zouden de fondsen voor de operaties in Jordanië, waar het vluchtelingenaantal een half miljoen nadert, uitgeput zijn.

‘De noden stijgen exponentieel en we zijn blut’, zei woordvoerster Marixie Mercado van de internationale kinderrechtenorganisatie Unicef tijdens een persconferentie op vrijdag. Donoren hebben tot nog toe 9,2 miljoen euro bijgedragen, terwijl de VN-organisatie om 43,8 miljoen euro vroeg om de operaties in Jordanië draaiende te houden in 2013. De VN verwacht dat het aantal Syrische vluchtelingen in het land tegen het einde van dit jaar 1,2 miljoen zal bereiken. Dat is ongeveer een vijfde van de totale populatie.

Vuil drinkwater

Meer donaties zijn nodig, anders zal Unicef gedwongen zijn veel van haar activiteiten stop te zetten. Dat kan verregaande gevolgen hebben. De VN-organisatie levert dagelijks 3,5 miljoen liter drinkwater aan het Zaatari kamp, dat meer dan 150.000 vluchtelingen huist. Als er geen bijkomende financiële steun komt, zullen deze vluchtelingen vanaf juni geen veilig drinkwater meer hebben. Ted Chaiban, directeur van noodhulpoperaties bij Unicef, zei aan Al Jazeera dat dit zal leiden tot ‘huidziektes, diarree en dramatische gevolgen voor kinderen’.

Vuil drinkwater is niet het enige dat het leven van de kinderen in de vluchtelingenkampen bedreigt. Momenteel geeft Unicef vaccinaties tegen de mazelen en tegen het poliovirus aan meer dan drie miljoen kinderen die uit hun thuisland zijn gevlucht. Als er niet meer geld ingezameld wordt, zal ook die actie moeilijk vol te houden zijn. ‘Als je vaccinaties stopzet, krijg je het soort uitbraak van mazelen dat we recent zagen in Libanon. En mazelen plus ondervoeding kan leiden tot het sterven van kinderen’, waarschuwde Chaiban in Al Jazeera.

Uitbreiding opvang onmogelijk

Ook andere plannen om het leven van de vluchtelingen te verbeteren dreigen weg te vallen. Zo komt de geplande oprichting van een derde school in het Zaatari kamp in het gedrang. Er is niet langer geld om tekstboeken of meubels aan te schaffen, of om leerkrachten een salaris uit te betalen. In de komende weken staat de opening van twee nieuwe kampen op de planning, maar ook de bevoorrading aan die kampen dreigt in juni weg te vallen.

Jordanië is bovendien maar een van de vele landen waar slachtoffer van de Syrische burgeroorlog hulp nodig hebben. De VN komen ook middelen tekort om in te zetten in Syrië zelf, en in andere landen waar de vluchtelingen toestromen, zoals Libanon, Turkije en Irak. In totaal hebben de VN 29 procent van het geld ontvangen dat nodig is om alle werkende operaties te behouden.

Belgische campagne

Ondertussen heeft het Consortium 12 12, een groepering van vijf Belgische humanitaire organisaties, een campagne gelanceerd voor meer noodhulp aan de Syrische slachtoffers. Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit en Unicef België doen samen een oproep aan zowel de Belgische bevolking als aan bedrijven en de media om de noodhulpacties in Syrië en in de buurlanden te steunen. Meer informatie vindt u op www.1212.be.