Nieuws uit Lubumbashi

Blog

Nieuws uit Lubumbashi

Eindelijk nieuws uit Lubumbashi! Onze collega's van de VUB laten sinds van de week berichtjes na over hun ervaringen in Congo via hun blog http://bxllubum11.blogspot.com/

Samen met even veel UNILU-studenten (kortweg Kassapards, naar de buurt Kassapa waar de universiteit van Lubumbashi gelegen is) werken de negen VUB-isten drie weken lang rond ontwikkelingsprocessen. Ze verblijven er nu bijna twee weken en hebben er al heel wat beleefd. Zowel positieve als negatieve dingen, die ze via hun berichten zo goed mogelijk proberen uit te leggen. Na een reis van meer dan 10 uur arriveerden de Congo-enthousiastelingen in de stoffige, chaotische stad Lubumbashi.

Het is er stukken warmer dan in België, volgens de berichtjes en te zien aan de luchtige, kleurrijke kleren van onze Belgische vrienden. De confrontatie met een totaal andere cultuur is groot. Ideeën over thema’s als homoseksualiteit en de positie van vrouwen verschillen als dag en nacht. Gelukkig is het niet allemaal zo zwart-wit. Zowel de Vlaamse als de Congolese jongeren ontdekken op die manier andere visies die hen tot nadenken stemmen. Zulke diepzinnige gesprekken kunnen emotioneel uitdraaien, maar je kan er volgens mij alleen maar uit leren.

Ikzelf hoop me er binnen 5 maanden volledig te kunnen onderdompelen in die verre, andere cultuur. De confrontatie met bepaalde situaties zal niet altijd simpel zijn, maar ik neem me sterk voor om in dat geval een knopje om te draaien. Tenslotte gaan wij naar daar om iets te leren van hun cultuur, gewoonten en gedachten. En als wij met hen gedachten kunnen uitwisselen over die van ons is dat zoveel te beter. Ik ben er ook zeker van dat onze VUB-vrienden dat uitstekend doen.  Binnen een week ontmoeten we elkaar opnieuw in Zaventem. Langer dan een paar uur deze keer, want ik weet zeker dat ze ongelooflijk veel te vertellen hebben. Ik hoop vooral dat het een heel positieve ervaring is geweest. Voor hen, voor de Kassapards en voor ons binnekort.

Volgende week: het reisverslag van de eerste Congotrip

http://www.youtube.com/watch?v=HxbfNLgW3F0&feature=player_embedded