Nog steeds geen nieuwe president in Guinee

Nog steeds geen nieuwe president in Guinee

Lieselot Vandierendonck

20 september 2010

De verkiezingscommissie in Guinee maakte bekend dat de geplande presidentsverkiezingen van zondag 19 september uitgesteld zijn wegens logistieke en organisatorische problemen. De Onafhankelijke Nationale Verkiezingscommissie gaf vooralsnog geen nieuwe datum.

Door het overlijden van president Lansana Conté december 2008 kwam onverwachts een einde aan het autoritaire bewind in Guinee. Het leger vulde het machtsvacuüm op onder leiding van Kapitein Moussa Dadis Camara.
Forces Vives, een middenveld-organisatie bestaande uit politieke partijen, vakbonden en maatschappelijke verenigingen, uitte heel wat kritiek op de militaire machtsgreep en pleitte voor transparante presidentsverkiezingen. Bovendien eisten ze dat geen enkel lid van het militaire junta zich kandidaat mocht stellen. Door de beslissing van Kapitein Camara om toch op te komen bij de presidentsverkiezingen nam de publieke ontevredenheid drastisch toe.
Wanneer Forces Vives bovendien een zeer negatieve evaluatie over het nieuwe Guinees bewind maakte, verzeilde het land in een staat van politiek geweld. Daarbij smoorden de militairen de manifestaties van de oppositie hardhandig in de kiem. Zo vielen er volgens Wereldsolidariteit, een ngo die nauwe banden onderhoudt met vakbonden in Guinnee, in september bij confrontaties tussen de militaire machthebbers en protestanten zeker 170 doden.
Na een aanslag op Kapitein Camara in december 2009 verliet hij noodgedwongen het land. Zijn opvolger, generaal Konaté, brak met het regime en ging akkoord met de oprichting van een overgangsregering. ‘De installatie van de transitieregering was het begin van een democratisch proces waarbij gewerkt wordt naar transparante presidents- en parlementsverkiezingen’, zegt Gijs Justaert, medewerker van Wereldsolidariteit.

De aanloop naar een democratisch Guinee

In juni 2010 trokken de Guineeërs voor het eerst sinds hun onafhankelijkheid in 1958 naar de stembus. De eerste stemmingsronde werd gewonnen door Cellou Dalein Diallo van Union des Forces Démocratiques de Guinée (UFDG) en Alpha Condé van Rassemblement du Peuple de de Guinée (RPG).
‘Door klachten van fraude werd de tweede stemronde van de verkiezingen onmiddellijk opgeschort’, zegt Justaert. ‘Het Hooggerechtshof erkende dat er onregelmatigheden plaatsvonden in juni, maar stelde dat die geen invloed hadden op de uiteindelijke uitslag.’ De verkiezingscommissie besliste daarop dat op 19 september de Guineeërs opnieuw hun stem moesten uitbrengen.
De aanloop naar de tweede ronde verliep echter niet zonder slag of stoot. ‘Op zondag 12 september vielen er bij rellen tussen de aanhangers van de beide presidentskandidaten zeker één dode en verschillende gewonden’, aldus Justaert. Beide presidentskandidaten maanden hun aanhangers reeds aan tot kalmte, maar de vrees voor nieuwe opstanden is groot.  
Justaert hoopt dat de tweede ronde zo snel mogelijk zal plaatsvinden. ‘Wij duimen dat het democratisch proces verder gerespecteerd zal worden en dat de uiteindelijke winnaar erkenning zal krijgen.’