Parijs en de toekomstige generaties

In Parijs start vandaag de klimaatconferentie die een nieuw klimaatakkoord zou moeten baren. De geplande manifestaties konden niet doorgaan en in Parijs heerst een ongewone en geladen sfeer. De sense of urgency was nooit zo groot. Alleen gaat die volledig voorbij aan onze Belgische klimaatministers. 

  • © Alma De Walsche ‘Het lot van de toekomstige generaties laten we beter niet over aan onze politici.’ © Alma De Walsche

Place de la République.

De sfeer is niet zoals we ons die enkele weken geleden hadden voorgesteld.

Geen klimaatmars hier, ongewoon lege straten, zwaar bewapende veiligheidsagenten. Gewoon al de naam “Parijs” klinkt geladen.

De creatieve pleisters op de wonden, zoals de schoenen die vanuit Brussel werden meegegeven om op de Place de la République neer te zetten bij gebrek aan klimaatmars, of initiatieven als  #WeAreMarching  of #march4me, die tienduizenden mensen via het wereldwijde web in contact brachten met nog eens tienduizenden die elders in de wereld op straat kwamen voor een beter klimaat.

Een klimaat dat de angst verbreekt,  dat de wereld veiliger maakt, zonder terreur en onder de 2°C opwarming.

Die aanzwellende brede beweging vanuit de civiele samenleving is vandaag meer dan ooit nodig. Om de angst te bezweren en de democratie levend te houden. En om onze politici erop te wijzen dat uitstel onverantwoord en gevaarlijk is.

Zonder ambitie, zonder visie 

Onze Belgische klimaatministers lijken nauwelijks te beseffen wat de inzet is van deze COP21. Eigenlijk had het vertrek van de speciale klimaat-Thalys die zaterdag naar de COP21 spoorde moeten gepaard gaan met een persconferentie van federaal minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem maar die werd last minute afgelast. Geen persconferentie en geen klimaatministers op de trein.

‘Het feit dat ze nog altijd geen akkoord hebben bereikt over de lastenverdeling – en daarmee samenhangend over de verdeling van de financiële middelen - is niet enkel een communautaire kwestie, het toont een volledig gebrek aan visie. Onze beleidmakers zijn helemaal niet bezig met de toekomst,’ was te horen bij de delegatie van The Shift, mede initiatiefnemer van de klimaat-Thalys. The Shift is een netwerk van groene bedrijven, academici, steden en gemeenten en ngo’s die werken aan een duurzaam en koolstofarm model voor de bedrijfswereld. Op het ontmoetingsevent op de Belgische ambassade vatte Sabine Denis van The Shift  het kort en krachtig samen: ‘In België is het makkelijker om met de bedrijfswereld en de economie te spreken, dan met de politiek. Leiderschap komt van deze groene bedrijfsleiders in plaats van onze klimaatministers. De toekomstige generaties gaan de prijs hiervoor moeten betalen.’

Laat ons ongeduldig zijn 

Het lot van de toekomstige generaties laten we beter niet over aan onze politici. Daarom is er nood aan actieve burgers die niet onverschillig blijven. Seamos impacientes, “ Laat ons ophouden geduldig te zijn” zei de inmiddels overleden nobelprijs-winnaar José Sarramago een aantal jaren geleden in een interview met MO*. Laat ons onze stem verheffen en omze toekomst mee vorm geven. Wij zijn  #niettestoppen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.