PVDA verliest bij volgende gemeenteraadsverkiezingen

Blog

PVDA verliest bij volgende gemeenteraadsverkiezingen

De Nederlandse socialistische partij PVDA zal bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in maart flink wat zetels verliezen. In Amsterdam valt de partij terug van twintig naar twaalf zitjes, op een totaal van 45. Dat zeggen recente peilingen. Als de tendens bewaarheid wordt, kan in de hoofdstad voor het eerst sinds ‘45 een coalitie aan de macht komen zonder socialisten.

Als de gemeenteraadverkiezingen in Nederland nu zouden doorgaan, dan zit de PVDA in de hoek waar de klappen vallen. Volgens een peiling van een gemeentelijk onderzoeksbureau zou de partij slechts goed zijn voor twaalf van de 45 zetels in het gemeentebestuur. Dat zijn er acht minder in vergelijking met de resultaten van 2006.  De andere vrijzinnige partijen stijgen wel. De rechts-liberale VVD  zou goed zijn voor tien zitjes, GroenLinks en de sociaal-liberale D66 zouden elk acht zetels veroveren. Tezamen voldoende voor een coalitie zonder het ‘grote broertje’.

Volgens het onderzoeksbureau zijn veel Amsterdammers niet te spreken over de bouw van de metrolijn Noord/Zuid, en de manier waarop de PVDA het dossier (niet) aanpakte. Niet alleen loopt het project immense vertragingen op, ook het kostenplaatje blijkt hoger dan ingeschat. Vier miljard euro in plaats van twee miljard. Velen stellen daarvoor huidig burgemeester Job Cohen verantwoordelijk, die, naar eigen zeggen, in dit dossier slechts een ‘klein rolletje’ vertolkt.