Spionage en diplomatiek gekrakeel

Maarten Lambrechts

14 februari 2008
Blog

Spionage en diplomatiek gekrakeel

Enkele weken geleden arriveerde Alex op mijn kantoor, een Amerikaanse beursstudent. Hij ging een paar maanden sociologisch onderzoek doen in Guarayos en zou dus voor even mijn collega zijn. Hij is een wat idealistisch type met linkse sympathieën.

Hij vertelde mij een verhaal over hoe hij aan het begin van zijn verblijf in Bolivia op de Amerikaanse ambassade in La Paz werd uitgenodigd voor een gesprek, een standaardprocedure voor Amerikaanse beursstudenten.  Wat minder standaard was, was dat een functionaris van de ambassade hem vroeg om namen, adressen en bezigheden van Cubanen en Venezolanen die hij in Bolivia zou tegenkomen te noteren en door te spelen aan de ambassade.
Alex was heel verontwaardigd: hij vond dat hij werd gevraagd te spioneren. Hij vertelde me ook dat hij overwoog om zijn verhaal openbaar te maken in de pers.  En hij heeft het dan ook gedaan: hij deed zijn verhaal aan ABC (een groot Amerikaans persbureau) en het verhaal haalde ook de website van de BBC.

Dit hele verhaal past in de toenemende spanningen tussen Bolivia en de Verenigde Staten.  Een paar maanden terug was er een rel met de ambassadeur zelf.  President Evo Morales woonde een vergadering van de Verenigde Naties in New York bij en vond dat hij daar niet correct werd behandeld door de Amerikaanse veiligheidsdiensten.  Hij stelde zich de vraag waarom de zetel van de Verenigde Naties in Amerika is gevestigd en waarom de VN niet afwisselend in andere landen en continenten zou kunnen vergaderen.  Philip Goldberg, de Amerikaanse ambassadeur in Bolivia, reageerde hierop door te zeggen dat het hem niet zou verbazen als Morales ook zou vragen de zetel van Disneyland te verhuizen.  Dit werd hem niet in dank afgenomen en hij werd verplicht zijn verontschuldigingen aan te bieden.

Bolivia heeft zich door zijn nauwe banden met het Cuba van Castro en het Venezuela van Chávez bij de landen geschaard die door de Verenigde Staten flink in de gaten worden gehouden.  Hugo Chávez heeft ondertussen het Peace Corps, een grote Amerikaanse organisatie die vrijwilligers uitzendt over heel de wereld, een spionage-organisatie genoemd die mensen wil brainwashen.

Vandaag moest de ambassadeur op visite bij de Boliviaanse kanselier het één en ander uit te leggen.  Ik las ondertussen in de krant dat Alex onbegrijpelijk genoeg wordt aangeklaagd voor spionage.  Ik hoop dat dit laatste bericht niet klopt, dat zou echt al te gek zijn.  Alex leeft ondertussen wat ondergedoken en beantwoord zijn gsm niet meer (ik vermoed dat hij wat teveel journalisten aan de lijn krijgt).