Sri Lanka richt kanon op dengue-mug
Amantha Perera
21 september 2010
Een brede en agressieve campagne tegen knokkelkoorts werpt haar vruchten af in Sri Lanka. Nadat de dodelijke ziekte de vorm van een epidemie had aangenomen in de voorbije twee jaar, krijgt het Zuid-Aziatische eiland het aantal besmettingen onder controle.
Tussen 2009 en half september 2010 raakte 65.000 mensen in Sri Lanka besmet met knokkelkoorts of dengue. Daarbij vielen 563 doden. 2009 liet zelfs met 346 doden en 35.000 besmettingen de hoogste cijfers optekenen in de afgelopen tien jaar. Maar de eerste week van september was de eerste in vier maanden tijd zonder een dengue-dode, melden epidemiologen van het ministerie van Volksgezondheid. Ook het aantal infecties viel terug.
Begin dit jaar lagen de kaarten nog heel anders. Toen sloeg de angst voor knokkelkoorts, een ernstige tropenziekte die zich verspreid door de vrouwtjes van de Aedesmug, om in paniek bij vele Sri Lankanen. Dengue wordt vaak aanzien als normale koorts, terwijl een late diagnose fataal kan zijn. Vooral kinderen zijn kwetsbaar.
Preventie
Preventie is vaak de enige manier om knokkelkoorts onder controle te krijgen. Veel Aziatische landen voeren daarom campagnes en ontsmettingsacties, vooral tijdens het regenseizoen wanneer er meer plassen met stilstaand water zijn. “We moesten drastisch ingrijpen om de verspreiding af te remmen”, verklaart Sudath Peiris, epidemioloog bij het ministerie van Volksgezondheid. “We overtuigden iedereen dat het geen gezondheidskwestie was, maar eerder afhangt van hoe we onze omgeving behandelen.”
Niet veel later beval de president om de volledige regeringsmachine in te zetten tegen dengue, vooral de gewapende troepen en de politie. De preventieve maatregelen om het aantal muggen te beperken, bestonden uit het opruimen van straten, informeren van studenten over de ziekte en informatiecampagnes in de media.
Water in bloempotten
In Mahabage, een voorstad ten noorden van Colombo, lag de politie op de loer aan een populaire stortplaats. Wie betrapt werd op sluikstorten werd gearresteerd en mocht een boete betalen van 5.000 Sri Lankaanse roepies (ongeveer 35 euro). Veiligheidspersoneel werd ingeschakeld om openbare plaatsen schoon te maken en te helpen bij de publiekscampagnes. In het noordelijk gelegen Jaffna werden lokaal gestationeerde soldaten opgetrommeld om het labyrint van zijstraten in de stad schoon te maken zodat alle afvoeren ontstopt werden.
Scholen waren een van de belangrijkste doelwitten van de sensibiliseringscampagne. Leerkrachten op de staatsschool in het dorp Ma-eliya namen aan knokkelkoorts gerelateerde activiteiten op in het curriculum. “We maakten de kinderen bewust van de manier waarop hun huis en de school in een broedplaats voor muggen kunnen veranderen”, vertelt het schoolhoofd Priyantha Rajapaksa. Denk bijvoorbeeld aan bloempotten waarin wekenlang water staat. “We weten nu waar zich water verzamelt en ruimen die plaatsen geregeld op”, getuigt de 10-jarige leerling Thurulu Navodya.
Eerder in september liet de regering bacteriën vrij nabij mogelijke broedplaatsen van muggen, om de larven van de Aedesmug te doden.
Nog te vroeg
Functionarissen benadrukken dat de inspanningen om dengue onder controle te houden, niet mogen afnemen. Vooral niet omdat de regens eind september opnieuw beginnen. Volgens Peiris moeten de autoriteiten het aantal infecties nog enkele maanden registreren, alvorens ze kunnen besluiten dat de preventieve maatregelen echt hebben gewerkt.