Stadstuinen leveren helft van groenten en fruit in Dakar

Nieuws

Stadstuinen leveren helft van groenten en fruit in Dakar

Stadstuinen leveren helft van groenten en fruit in Dakar
Stadstuinen leveren helft van groenten en fruit in Dakar

Koffigan E. Adigbli

26 november 2012

In de regio rond de Senegalese hoofdstad Dakar zijn steeds meer tuinders actief. Dit jaar zullen zij 1,7 miljoen ton groenten en fruit afleveren, wat goed is voor 45 procent van het voedsel dat nodig is om deze stad te voeden.

“Mijn tuin levert 12 ton groenten af, elk kwartaal”, zegt veertiger Ahmadou Sene trots. Net als hij zijn ook andere tuinders intensief bezig met de productie van groenten en fruit op hun lap grond in en rond de Senegalese hoofdstad Dakar.

Drie maanden per jaar roept hij de hulp in van een tiental jongeren om het onkruid te bedwingen, en gedurende vier maanden komt een groep van twintig vrouwen helpen met de oogst en de verkoop van de groenten.

In Dakar worden ze steeds meer gesignaleerd: mannen en vrouwen in de weer met gieters en schoffels om wortelen, uien, tomaten, kool, aardappelen maar ook fruit zoals palm, kokos, papaja en bananen te verzorgen en te oogsten.

450 miljoen dollar

Het Regionaal Bureau voor Statistiek en Demografie (SRSD) becijferde dat in 2011 in de regio Dakar 3200 mensen actief waren op 113 landbouwsites. Volgens het oktoberrapport van vorig jaar steeg de productie ten opzichte van dezelfde periode in 2010 van 750.000 naar 860.000 ton. Voor dit jaar wordt de productie geschat op 1.780.000 ton.

Volgens hetzelfde rapport heeft de hoeveelheid voedsel die met stadslandbouw werd geproduceerd in 2011, 450 miljoen dollar gegenereerd en in 45 procent van het voor de stad nodige voedsel voorzien.

Concurrentie van stadsontwikkelaars

Maar terwijl stadslandbouw groeit worden de boeren ook geconfronteerd met problemen rond de toegang tot land, de afzet van groenten, irrigatie en financiering.

“In 2010 had ik 800 vierkante meter grond. Dit jaar kreeg ik nog maar toegang tot 350 vierkante meter omdat de staat een deel overnam om er een dam te bouwen om het water vast te houden”, zegt Cheikh Mor Ndiaye uit Cambérène, een buitenwijk van de hoofdstad.

“De meeste tuinders bewerken grond die eigendom is van de staat”, zegt de voorzitter van de Federale Coöperatie van Senegalese Hoveniers (CFAHS), Cheikh Ngane. “Er zijn veel concurrerende claims van ontwikkelaars die dezelfde grond willen benutten om er huizen te bouwen. Bankiers zijn ook niet altijd geneigd om de tuinders een lening toe te staan.”

Nochtans is de tuinbouw voor velen een winstgevende bezigheid, getuigen tuinder Ahmadou Sene en verschillende van zijn collega’s.

Het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling heeft maatregelen beloofd om de ontwikkeling van de stadstuinbouw te ondersteunen.