Studenten ontwikkelen spotgoedkope oogscanner

Studenten ontwikkelen spotgoedkope oogscanner

Joren Gettemans

24 juni 2010

Studenten van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Verenigde Staten hebben een oogscanner ontwikkeld van amper 1 dollar die op een doorsnee smartphone gebruikt kan worden. Het toestelletje kan in ontwikkelingslanden voor een doorbraak zorgen.

Voor een oogonderzoek zijn doorgaans grote, dure toestellen nodig, die zo goed als onbruikbaar zijn op het platteland in ontwikkelingslanden. Voor honderden miljoenen mensen is een correcte diagnose en adequate bril dan ook een onbereikbare vorm van luxe.
De Netra (Near-Eye Tool for Refractive Assessment) wil daar iets aan veranderen. Het plastic toestelletje is ontwikkeld door Vitor Pamplona, een student aan het MIT in samenwerking met twee van zijn professoren. De bijhorende software zorgt ervoor dat het gadget een doorsnee smartphone omvormt tot een accuraat testapparaat.
De patiënt kijkt door de lens naar het scherm, waar parallele rode en groene lijnen weergegeven worden. Met behulp van de toetsen van de telefoon moet de patiënt zorgen dat de lijnen overlappen. Na amper twee minuten testen geeft de software dan de diagnose en stelt een passende bril voor.
De wetenschappers willen hun uitvinding zo snel mogelijk aan het werk zetten. Ze hebben daarvoor een bedrijfje opgericht, PerfectSight, dat de Netra kan produceren voor de Aziatische en Afrikaanse markt.