Transparantie valt zwaar voor mijn- en oliesector

Transparantie valt zwaar voor mijn- en oliesector

Milagros Salazar

09 augustus 2010

Peru is het enige Latijns-Amerikaanse land dat stappen gezet heeft om toe te treden tot het internationale Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). Maar het is niet makkelijk om de tegenstand van de sector en de eigen obstakels te overwinnen.

EITI is een initiatief van overheden, multilaterale instellingen, ngo’s en mijn- en oliebedrijven in de strijd tegen corruptie. Het initiatief voorziet informatie voor de bevolking over de belastingen en inkomsten van bedrijven.

In maart van dit jaar had het proces, dat al in 2003 begon, afgerond moeten zijn, maar Peru kreeg uitstel tot september. Volgens EITI-voorzitter Peter Eigen is het de laatste keer dat het land uitstel krijgt. Peru is op goede weg, zegt hij, maar het moet wel aan alle vereisten voldoen.

Peru is niet alleen een olieproducerend land, maar ook onder de wereldleiders wat de mijnbouw van goud, zilver, koper, zink en lood betreft. Van 1992 tot 2007 investeerden mijn- en oliebedrijven meer dan 24 miljard dollar in het land. Hoewel de armoede is teruggedrongen, blijven er regio’s met extreme armoede, en het zijn precies de regio’s waar intense mijnbouw en oliewinning plaatsvindt.

Een land dat lid wil worden van EITI moet vijf stappen doorlopen, maar in maart had Peru er nog maar twee afgerond. Eind juli pas werd de derde stap genomen met de publicatie van een belastingsrapport.

Obstakels

Volgens ngo’s is een van de grootste obstakels dat de mijnbedrijven terughoudend zijn om hun individuele belastingen kenbaar te maken, en dat ze dat liever in blok willen doen. Voor
Carlos Wendorff van de Katholieke Universiteit Peru is dat onzin. “Wat kan er een bedrijf gebeuren als het de waarheid vertelt over hun cijfers? We hebben nood aan totale transparantie”, zegt hij.

Ook het Nationale Overzichtsorgaan voor de Belastingsadministratie wil niet graag cijfers vrijgeven, omdat die onder geheimhouding zouden vallen.

De overheid heeft nu een voorlopig rapport ingediend bij het auditbedrijf, en verwacht rond half augustus een antwoord. “We hebben nog steeds vertrouwen dat we alles kunnen volmaken in september”, zegt viceminister voor Energie Daniel Cámac.

Peru is het enige land in Latijns-Amerika dat kandidaat is bij het EITI. Bolivia, Colmbia en Mexico hebben wel hun interesse al laten blijken, maar hebben nog geen formele aanvraag ingediend.