Twee dodelijke mijnongelukken op twee dagen tijd in China


Nana Van de Poel
13 mei 2013
Explosies in twee verschillende koolmijnen in het zuidwesten van China hebben op twee dagen aan bijna 40 mijnwerkers het leven gekost. De ongelukken hernieuwen de aandacht voor de veiligheidsproblemen in de dodelijkste mijnsector ter wereld.
Het grootste van de twee ongelukken vond plaats op zaterdag in de Taozigou-mijn, in de provincie Sichuan. Minstens 27 mijnwerkers lieten daarbij het leven en 16 anderen raakten gewond. De oorzaak van de explosie was de gevaarlijk hoge concentratie gas die zich verzameld had ten gevolge van een slechte ventilatie.
Illegale activiteit
Volgens Xinhua, het grootste staatsnieuwsagentschap in China, bevestigden ambtenaren op zondag dat het ongeluk in de Taozigou-mijn een rechtstreeks gevolg was van illegale mijnactiviteit. De 108 arbeiders die zich onder de grond bevonden op het moment van de explosie mochten daar namelijk niet zijn. Alle werken waren een halt toegeroepen terwijl de mijn technische verbeteringen onderging. Die maakten een goede verluchting van licht ontvlambare gassen tijdelijk onmogelijk.
Liu Jie, vice-gouverneur van Sichuan, is van plan om de Taozigou-mijn ‘zo snel mogelijk’ voorgoed te sluiten. Ondertussen heeft SAWS, het Chinese staatsagentschap voor werkveiligheid, alle koolmijnen in de provincie bevolen om hun productie te staken in afwachting van een grondige inspectie.
Het ongeluk in Sichuan kwam nog geen 24 uur na een ontploffing in een andere mijn in de zuidwestelijke provincie Guizhou. Op vrijdagavond verloren 12 arbeiders het leven in de Dashan-mijn. Ook hier ging het om ongeautoriseerde mijnbouw. Lokale overheden hebben de opdracht gegeven om de mijn te sluiten.
In de doofpot
Lakse regels, corruptie en gevaarlijke werkomstandigheden hebben de reputatie van China flinke schade toegebracht. Het land staat bekend om zijn onveilige mijnen. De overheid heeft de voorbije jaren striktere regels ingevoerd en veiligheidsstandaarden opgesteld waar mijnen aan moeten voldoen. De officiële cijfers van SAWS tekenen alvast een verbetering op. Vorig jaar zouden 1384 mensen omgekomen zijn in mijnongelukken, een daling van bijna 30 procent ten opzichte van 2011. Toch negeren op winst beluste mijnbazen de nieuwe regels maar al te vaak, waardoor dodelijke ongevallen nog steeds schering en inslag zijn.
Bovendien trekken vakbonden en activisten de officiële cijfers in twijfel. Volgens hen ligt het werkelijke dodental veel hoger, maar is de industrie rijk aan doofpotaffaires. Mijnbazen zouden hun uiterste best doen om ongevallen verborgen te houden door families van slachtoffers een veel hogere vergoeding aan te bieden dan wettelijk vereist is.