Vlaamse jongeren ondernemen actie op weg naar Kopenhagen

Blog

Vlaamse jongeren ondernemen actie op weg naar Kopenhagen

Vlaamse jongeren ondernemen actie op weg naar Kopenhagen
Vlaamse jongeren ondernemen actie op weg naar Kopenhagen

Over iets minder dan 200 dagen gaat de cruciale klimaattop in het Deense Kopenhagen van start. In de aanloop hier naartoe komen onderhandelaars van 2 tot 12 juni bijeen op een tweede tussentijdse conferentie in het Duitse Bonn.

Wij zijn vier jonge Vlaamse milieuactivisten, Jeroen Robbe, Jasmin Lauwaert, Femke Muylaert en Annelies Roose,  en we gaan er heen als deel van de Friends of the Earth delegatie om samen met jongeren uit de hele wereld onze stem te laten horen en van 2009 een historisch scharniermoment te maken in de internationale klimaatpolitiek. De komende week kan je hier onze ervaringen lezen!
In de Spaanse kwaliteitskrant El País verscheen vorige zaterdag 30 mei nog een artikel waarin een rapport van el Foro Humanitario Global bekend gemaakt werd door ex secretaris-generaal Kofi Annan  van de Verenigde Naties. Het vertelt dat de opwarming van de aarde nu al jaarlijks 300 000 slachtoffers maakt, 300 miljoen personen in de problemen brengt en 125 000 miljoen dollar (90 000 miljoen euro) kost.
De studie, gepresenteerd in Londen, vermeldt verder dat deze cijfers nog zullen stijgen tot een half miljoen doden in 2030, 600 miljoen slachtoffers en een verdubbeling van de economische kostprijs. “De opwarming van de aarde is de grootste uitdaging in de hedendaagse maatschappij”, zegt Annan in het artikel.
“Het zijn de armsten, zij die het minst dit probleem veroorzaakt hebben, die vandaag al met de gevolgen opgezadeld zitten.” Verder doet hij een oproep aan de regeringen dat ze hun klimaatpolitiek uitwerken in plaats van erbij te staan en te kijken naar wat andere landen doen,  en dat ze beslissen hoeveel geld ze zullen bijdragen.    
Het ziet er dus naar uit dat de conferentie in Kopenhagen de geschiedenis zal ingaan als het moment waarop het de mondiale klimaatstrijd gewonnen of verloren werd. Om een kans te maken dat gevecht te winnen zal de totale broeikasgasuitstoot tegen 2050 met minstens 50 à 85% moeten dalen. Het raamwerk hiervoor zal definitief afgesproken worden in Kopenhagen.
Hoewel deze conferentie pas doorgaat in december, is het van groot belang dat reeds op voorhand gekend is welke engagementen de regeringen willen aangaan. Daarom is de bijeenkomst in Bonn dus een belangrijke mijlpaal onderweg naar Kopenhagen, des te meer daar er voor de eerste keer echte onderhandelingsteksten op tafel zullen liggen.
Young Friends of the Earth Europe zendt nu voor de tweede keer een delegatie van 30 gemotiveerde jongeren naar deze conferenties en natuurlijk gaan we ook naar Kopenhagen. Ook nu zullen we er acties doen en druk uitoefenen op onderhandelaars om tot een akkoord te komen over de dringende maatregelen in Kopenhagen. Want wij jongeren zien de klimaatsverandering niet als een gevecht voor economische belangen, wij zien het als een gevecht voor onze toekomst, voor onze overleving.
Reeds vandaag de dag lijden gemeenschappen in het zuiden onder concrete gevolgen van de klimaatsverandering. De eerste eilanden zijn reeds ondergelopen, de eerste klimaatsvluchtelingen hebben hun huizen reeds moeten verlaten en gletsjers smelten steeds verder. Wij willen dat politici nu handelen om te vermijden dat steeds meer mensen onder de fatale gevolgen van de klimaatsverandering zullen lijden!