VS eisen transparantie van olie- en mijnbouwbedrijven

VS eisen transparantie van olie- en mijnbouwbedrijven

Jim Lobe

16 juli 2010

Het pakket aan financiële maatregelen dat gisteren aangenomen werd door de Amerikaanse Senaat legt niet alleen financiële instellingen aan banden, maar dwingt ook bedrijven in de energie- en grondstoffensector om betalingen aan regeringen openbaar te maken.

Ook moeten mijnbouwbedrijven het voortaan melden wanneer hun metalen – goud, cassiteriet, coltan en wolfraam - uit de Democratische Republiek Congo komen. Ze moeten laten zien wat ze hebben gedaan om te voorkomen dat rebellengroepen eraan verdienen.

Historisch

Dit is een “historische maatregel”, zegt Isabel Munilla van Publish What You Pay, een coalitie van zeshonderd maatschappelijke organisaties over de hele wereld. “Deze wet werpt licht op de miljarden die olie- en mijnbouwbedrijven aan regeringen betalen. Het geeft de bevolking in grondstofrijke gebieden de informatie waarmee ze corruptie aan de kaak kunnen stellen.”

De wetgeving werd op initiatief van een paar senaatsleden uit beide partijen opgenomen in het financiële hervormingspakket, dat een herhaling van de crisis moet voorkomen door de controle op de financiële markten te vergroten en de consument beter te beschermen. Door de steun van drie gematigde Republikeinen kregen de Democraten het pakket gisteren door de Senaat, met een meerderheid van 60 tegen 39 stemmen. De “Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act” moet alleen nog worden getekend door president Obama.

Met de wet moeten alle bedrijven die geregistreerd zijn bij de SEC, de financiële toezichthouder, voortaan openbaar maken hoeveel ze betalen voor toegang tot olie, gas en mineralen. In sommige landen verdwijnen miljarden dollars in de zakken van verschillende overheden, waardoor landen met enorme rijkdommen soms de grootste armoede kennen.

Stabiliteit

Transparantie helpt niet alleen burgers in de strijd tegen corruptie, maar is ook onontbeerlijk voor een goede prijsvorming, betoogde de Republikeinse senator Lugar. “Het geeft investeerders een completere blik op de waarde van hun beleggingen en zorgt dus voor meer stabiliteit.”

Sommige bedrijven volgen de regels nu al op vrijwillige basis. Zij zijn aangesloten bij het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) en geven inzage in de bedragen die ze aan regeringen moeten betalen. Ook de aandelenbeurs van Hongkong kent een dergelijke verplichting.

Nu de Verenigde Staten zich hierbij hebben aangesloten, is het de beurt aan andere rijke landen, zegt Karin Lissakers, directeur van het Revenue Watch Institute (RWI). “Een volgende stap zou kunnen zijn dat de International Accounting Standards Board (IASB) in Londen het op zou nemen in haar standaarden voor accountants wereldwijd.”