VS verdubbelen inzet tegen Somalische extremisten

VS verdubbelen inzet tegen Somalische extremisten

Jim Lobe

15 juli 2010

De Amerikaanse president Barack Obama wil de inzet tegen de Somalische islamistische groep Al Shabaab (De Jeugd) "verdubbelen". Dat zal waarschijnlijk leiden tot militaire en andere steun aan de transitieregering in Mogadishu.

De moslimextremisten pleegden zondag een bloedige aanslag in de Oegandese hoofdstad Kampala.
In een interview met de South African Broadcasting Corporation zei Obama dinsdag dat de groep een groeiende bedreiging is voor de regio. “Wat we weten is dat als Al Shabaab meer controle krijgt in Somalië, het geweld zal exporteren op de manier zoals in Oeganda is gebeurd.”
Volgens de president moet een multinationale inzet de dreiging inperken. “Dit is niet iets wat de Verenigde Staten of Oeganda alleen moeten doen. Het is eerder een taak voor de missie van de Afrikaanse Unie (AU) in Somalië.”

Nieuwe aanslagen

Bij bomaanslagen in een populair Ethiopisch restaurant en bij een rugbyclub waar honderden bezoekers naar de finale van het WK voetbal keken, kwamen 76 mensen om.
Al Shabaab, een groepering die banden met de agenda van Al Qaeda zou hebben, eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen. Oeganda zou een doelwit zijn omdat het bijdraagt aan de vredesmissie van de AU in Somalië (Amisom).
“We willen dat ieder land dat bereid is troepen naar Somalië te sturen, weet dat er aanslagen zullen volgen”, zei Shabaab-woordvoerder Ali Mohamoud Rage maandag. Hij voegde eraan toe dat Burundi, dat na Oeganda de meeste militairen in Somalië heeft, “soortgelijke aanslagen kan verwachten als het zich niet terugtrekt.”
 
De extremistische groep stak al eerder de grens over om acties uit te voeren in Kenia, maar de aanslagen van zondag zijn de eerste grote aanval buiten Somalië.

Offensief

Washington, de grootste leverancier van militair materieel en training voor zowel Amisom als de Federale Transitieregering (TFG), stuurde drie FBI-agenten naar Kampala om de Oegandese autoriteiten te helpen met het onderzoek naar de aanslagen. In de komende dagen worden er meer onderzoekers uit de VS verwacht.
Hoewel de Amerikaanse regering niet precies heeft aangegeven wat zij van plan is, verwachten de meeste analisten dat zowel Amisom als de TGF extra hulp zullen krijgen. Amisom lanceerde twee weken geleden samen met de TGF een al veel eerder gepland offensief tegen Al Shabaab, maar slaagde er slechts in een klein deel van Mogadishu onder controle te krijgen.
Vooral na de verkiezing van Sheik Sharif Sheik Ahmed als president in januari 2009, investeerden de VS in materieel en training. Er was hoop dat de verkiezing van Sharif en de introductie van de sharia-wetgeving, in combinatie met de terugtrekking van alle Ethiopische troepen uit Somalië eind 2008, Al Shabaab en Hizbul Islam hun aantrekkingskracht zou ontnemen.
 
Die verwachting kwam echter niet uit, deels als gevolg van een machtsstrijd binnen de TFG, onvoldoende geld voor het aantrekken van rekruten en corruptie.