Nieuwssite offline gehaald na beschuldigingen aan adres premier Maleisië

Blog

Sarawak Report niet meer te bereiken vanuit Maleisië

Nieuwssite offline gehaald na beschuldigingen aan adres premier Maleisië

Nieuwssite offline gehaald na beschuldigingen aan adres premier Maleisië
Nieuwssite offline gehaald na beschuldigingen aan adres premier Maleisië

Oh Maleisië… Het land van de doerian vrucht, het land van de befaamde Petronas Twin Towers en het land van overweldigende overheidscorruptie.

En die overheidscorruptie moet uiteraard binnenskamers blijven. Vandaar ook dat kritische en klokkenluider website Sarawak Report vandaag door The Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) uit de lucht is gehaald.

Sarawak Report

Even bij het begin beginnen. De site Sarawak Report werd gerund door een Britse journalist. Op de site stonden beweringen over geld uit een beleggingsfonds van de staat (1MDB), dat weg was gesluisd naar privé bankrekeningen van de Maleise premier, Najib Razak.

Al weken doen er geruchten over corruptie rondom het 1MDB-fonds de ronde en ook zijn er hardnekkige roddels over de premier die geld heeft gestolen. De beweringen kwamen dus zeker niet uit de lucht vallen. Sarawak Report publiceerde een reeks artikels over financieel wanbeheer en omkopingen, allemaal gelinkt aan Najib Razak.

Ontbossing

In eerste instantie is de website Sarawak Report niet eens opgericht om politieke misstanden aan de kaak te stellen. Sarawak is een staat in Oost-Maleisië op het eiland Borneo.

De website was na de start in 2010 vooral gericht op de vele ontbossingen in dit gedeelte van Maleisië, waarna het ontboste land steevast werd gebruikt voor commerciële doeleinden. Ontbossing komt op grote schaal voor in Maleisië, vaak tot ongenoegen van de lokale bevolking.

Verstoring van de openbare orde

‘Het artikel kan voor nationale onrust zorgen’

Twee weken geleden kwam Sarawak Report voor het eerst met beschuldigingen over een gestolen bedrag van omgerekend ruim 630 miljoen euro, dat van het 1MDB-fonds naar bankrekeningen van Najib Razak is overgeschreven.

Nu is de website pas geblokkeerd in het land, maar wel vanwege dit artikel dat twee weken oud is. ‘Het artikel kan voor nationale onrust zorgen, alsook voor economische instabiliteit of een verstoring van de openbare orde’, zegt een woordvoerder van de MCMC.

Censuur

De journalist die Sarawak Report opzette, Clare Rewcastle Brown, werd in 2013 al de toegang tot Maleisië ontzegd. Ze noemt de blokkering van haar website een ‘schaamteloze poging tot censuur’. Een deel van de Maleise bevolking is ook boos, want de overheid had eerder beloofd het internet niet te censureren. Ze vinden dat de overheid nu op die belofte terugkomt. De website is buiten Maleisië nog wel te bereiken.

Premier Najib Razak heeft vooralsnog niet gereageerd op de beschuldigingen aan zijn adres.