Wereldbank maakt sancties openbaar
Carey L. Biron
04 juni 2012
De Wereldbank begint deze week met de publicatie van dossiers over instellingen waar het wegens fraude of corruptie sancties tegen nam.
“Dit is een geweldige zet van de Wereldbank”, zegt Eric Lecompte van Jubilee USA Network, een organisatie die rond internationale schulden werkt. “Iedereen wint bij deze beslissing.”
Ook andere waakhonden zien dit als een overwinning voor de transparantie.
Patronen van fraude
Acht beslissingen werden deze week openbaar gemaakt en ook andere uitspraken zullen weldra toegankelijk zijn op een nieuwe website.
“Ngo’s, bedrijven en overheden kunnen nu beter het overzicht houden op de patronen van fraude en corruptie,” sprak Lecompte in een verklaring. “Het belangrijkste is dat dit de armsten ten goede zal komen want deze openbaarmaking zal wangedrag indijken en er mee voor zorgen dat er geen middelen gestolen worden van de derde wereld.”
De Sanctieraad van de Wereldbank is het laatste hof waar men beroep kan aantekenen over betwistingen inzake corruptie.
“De Wereldbank geeft een sterk signaal tegen corruptie, en meer transparantie is een deel van die inspanning,” verklaarde Wereldbankdirecteur Sri Mulyani Indrawati, tijdens de aankondiging van de nieuwe plannen. “Deze stap moet de afschrikking bevorderen.”
Obstakels voor ontwikkeling
In de afgelopen tien jaar heeft de Wereldbank corruptie “een van de grootste obstakels voor economische en sociale ontwikkeling” genoemd.
“Ongecontroleerde fraude en corruptie schaden het vertrouwen tussen donoren en ontvangers, wat leidt tot scepsis over de effectiviteit van internationale ontwikkeling”, zo stelde de Bank.
De cel Sancties werd in 1999 opgericht en heeft sindsdien al meer dan 350 bedrijven en individuen, met inbegrip van de Verenigde Staten en verschillende Europese landen, gesanctioneerd. De raad kan vijf verschillende sancties opleggen met als meest ernstige dat de gesanctioneerde niet meer in aanmerking kan komen voor deelname aan projecten die gefinancierd worden door de Wereldbank.
De nieuwe publicaties zullen de volledige analyse van de beslissingen blootleggen, inclusief het bewijsmateriaal en de juridische redenering die gevolgd werd om tot de sanctie te komen.
De eerste acht sancties – onder andere tegen een Amerikaans adviesbureau, een Italiaans energie- en trainingsbureau, een Afrikaans elektriciteitsbedrijf, een Indiase farmaceutische fabrikant en een Chinees bouwbedrijf – gelden voor een beperkte periode, meestal een jaar of twee, en laat deze bedrijven in de mogelijkheid om daarna terug in de gratie van de Wereldbank te komen.