Wereldbank schort lening aan Oeganda op na homowet
© Wikipedia / riekhavoc (CC)
© Wikipedia / riekhavoc (CC)
De Wereldbank heeft een geplande lening van 90 miljoen dollar voor Oeganda ingetrokken. Daarmee reageert de bank op de controversiële antihomowet die Oeganda heeft goedgekeurd.
De beslissing van de Wereldbank volgt op gelijkaardige stappen door onder meer Denemarken, Nederland en Noorwegen. De bank zegt de lening, die bestemd was voor gezondheidsprogramma’s in Oeganda, opnieuw te willen evalueren om na te gaan of de ontwikkelingsdoelstellingen schade kunnen ondervinden door de nieuwe wet.
Strafbaar
Het oorspronkelijke Oegandese wetsvoorstel legde nog de doodstaf op voor homoseksuelen, maar die bepaling is na internationale druk afgezwakt tot levenslang.
De wet maakt het voor Oegandezen verplicht om homo’s aan te geven. Wie dat niet doet, riskeert een gevangenisstraf. Het wordt ook strafbaar voor personen, organisaties en media te ijveren voor homorechten.
Geen hulp nodig
Met een gemiddeld inkomen per burger van 506 dollar is Oeganda sterk afhankelijk van de buitenlandse ontwikkelingsprogramma’s, maar het land maakt zich sterk dat het zonder de Westerse hulp kan. “Het Westen mag hun ‘hulp’ houden”, twittert Ofwono Opondo, woordvoerder van de regering in een reactie. “We zullen ons ontwikkelen zonder”.
De bekende homorechtenactivist Frank Mugisha had gisteren (donderdag) in Washington een ontmoeting met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Amerikaanse overheid liet al weten de wet “stuitend” te vinden en de relaties met Oeganda te zullen evalueren.