Xenofoob geweld in Zuid-Afrika breidt zich uit tot de West-Kaap.

Blog

Xenofoob geweld in Zuid-Afrika breidt zich uit tot de West-Kaap.

Het geweld richtte zich vooral tegen Zimbabwaanse immigranten in Johannesburg. Kort nadien zijn er oplaaingen van geweld tegen immigranten in Durban en Gauteng.

In Garankuwa, Tshwane werd bevestigd door de politie dat onbekenden pamfletten verspreidden met de boodschap dat buitenlanders het gebied moeten verlaten. Deze boodschap werd vooral gericht naar Zimbabwanen, Mozambikanen, Somaliërs en Pakistanezen maar ook vooral mensen uit het bedrijfsleven.
In Kaapstad zijn ten minste een buitenlander, een Somalisch staatsburger gedood en zes mensen gewond geraakt in Milnerton in de buurt van Kaapstad toen men begon met aanvallen op buitenlanders met stenen en flessen.

Ook vele chinese immigranten vluchtten uit hun huizen en barakken en schuilden achter politievoertuigen.
Een 14-jarige kind raakte gewond en een winkel eigenaar zou gestoken zijn in de rug.
Een aantal barakken werden vernietigd en deuren werden open gestampt door aanvallers op zoek naar immigranten. Verschillende container winkels van buitenlanders werden geplunderd en de inhoud gestolen. Ten minste een werd in brand gestoken.
De politie bracht 500 buitenlanders veiligheid in het Milnerton politiebureau en een noodcentrum werd opgericht op de Killarney renbaan waar de mensen konden overnachten.

In de kleine dorpen langs de West Coast zijn ondertussen verhoogde veiligheidsmaatregelen genomen. De politie heeft met elke buitenlander een gesprek over de situtatie en vraagt om kalm te blijven maar bij enige onregelmatigheden hen direct te informeren. Er zal niet direct geweld uit de dorpen komen naar buitenlanders toe maar er wordt gevreesd dat mensen van de Townships uit Kaapstad naar de dorpen komen om buitenlanders aan te vallen.
**
Mislukte onderhandelingen.
**
Naar aanleiding van de chaos volgde een vergadering op donderdag nacht met de nodige discussies om xenofobe aanvallen te voorkomen maar de onderhandelingen mislukten.
Volgens de bewoners heeft de commissie nog niet willen luisteren naar hun eisen.
Na afloop van de vergadering, vertelden de bewoners de reporters ter plaatse dat ze willen dat de buitenlanders de townships verlaten.
“We willen dat ze (de buitenlanders) zondag vertrekken,” zei Nonkululeko Sarlana, een inwoner van de townships.

Verbijsterde inwoners verborgen zich achter gesloten deuren en ramen. Winkeliers proberen te redden wat ze kunnen. ‘s Avonds laat brachten de winkeliers hun goederen in veiligheid door deze uit de rekken te halen en in hun auto’s te laden.
De chaos, verspreidde zich over een groot gebied en de politie trachtten de  winkeliers en hun families te beschermen.

In Joe Slovo een gebied in Langa, een van de grootste townships waren op een gegeven moment maar slechts drie politiemannen aanwezig die met schoten het geweld van geweldadige bendes op vreemdelingen trachtten in te tomen.

Onafhankelijke Economist Noelani King-Conradie, zegt de furore over allochtone werknemers die de banen van de plaatselijke werknemers inpikken waarvan gezegd wordt dat dit een van de oorzaken is van de vreemdelingenhaat, gevolgen kan hebben voor de loononderhandelingen. De vakbonden, zullen vragen naar een salaris verhoging van ten minste 10% of hoger en een harde houding eisen tegenover werkgevers die  buitenlandse werknemers, niet aangesloten bij vakbonden aanwerven in plaats van de Zuid-Afrikaanse burgers.

Ondertussen heeft “Business Unity Zuid-Afrika” (Busa) gewaarschuwd dat de xenofobe aanvallen schadelijk zijn voor het imago en de reputatie van het land. Busa voorzitter Brian Molefe zegt lange termijn ingrepen nodig zijn inclusief de aanpak van criminaliteit, gebrek aan huisvesting en werkloosheid.
Op deze website tracht www.news24.com een overzicht te geven van de bewuste gebieden.
http://www.news24.com/News24/South_Africa/Xenophobia/0„2-7-2382_2326957,00.html
Bronnen: news 24.com IOL News Sabcnews.