Beelden van opeengepakte menigten

Als dat maar goed afloopt…

© Brecht Goris

Ching Lin Pang

Heeft de Chinese bevolking een blind vertrouwen in de “dodelijke” efficiëntie van de overheid in coronatijden? Zo lijkt het wel, als je de koopdrift van één miljard Chinezen tijdens de “gouden week” ziet. Als dat maar goed afloopt, hoopt MO*columniste Ching Lin Pang.

Terwijl het virus in onze contreien bezig is aan een stevige opmars, is het normale leven in China en zelfs in Wuhan grotendeels teruggekeerd. Dat merk je ook aan de reis- en koopdrift van de meer dan een miljard Chinezen die tijdens de eerste week van oktober, de zogenaamde “gouden week”, vakantie hadden.

Dit jaar is uitzonderlijk, niet alleen omwille van het nieuwe coronavirus maar ook omdat de nationale feestdag van 1 oktober, die het begin van de gouden week inluidt, samenvalt met het traditionele maanfeest. De Chinese spoormaatschappij telde op deze dag 13 miljoen reizigers.

Dit was duidelijk te zien aan de mensenzee in stations maar ook in de verschillende toeristische hotspots: de Chinese Muur in de hoofdstad, op de Bund in Shanghai, maar evenzeer aan het grote Boeddhabeeld in Leshan.

Vooral binnenlandse vluchten kenden een hoge vlucht, toegenomen met 10,5 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Dit heeft te maken met de afschaffing van buitenlandse vluchten. Chinezen kunnen door de strenge coronamaatregelen niet langer naar Thailand of Japan reizen. De zuidwestelijke provincie Yunnan, die aan Thailand, Vietnam en Laos grenst, kent een grote bijval omwille van de natuur, het trage leven en de kleurrijke cultuur van etnische minderheden.

De overheid probeert de binnenlandse consumptie aan te wakkeren om de terugvallende export te compenseren.

Wie reizen zegt, zegt ook shoppen. En ja, als een soort van compensatie, ook wel eens “vergeldingsaankoop” gelabeld, hebben Chinezen voor meer dan 155 miljoen dollar uitgegeven aan taksvrije goederen op het tropische eiland Hainan. Dit is een stijging van bijna 150 procent in vergelijking met 2019.

Vooral de online verkoop van buitenlandse merknamen steeg met 79 procent gedurende de eerste zeven dagen in vergelijking met het jaar voordien. Dit lijkt op een eerste stresstest van het “dubbele circulatiebeleid” waarbij de overheid de binnenlandse consumptie probeert aan te wakkeren om de terugvallende export te compenseren.

Maar de koers is nog niet gereden, er zijn nog heel wat hindernissen op het parcours. De totale uitgaven tijdens de gouden week van dit jaar lggen lager dan vorig jaar, terwijl de gouden week dit jaar acht dagen telde in plaats van de zeven in 2019. Zo is de groei van vijf procent in de detailhandel geringer dan voordien.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Ook op het vlak van veiligheid zijn er maatregelen genomen: de capaciteit van bezienswaardigheden is gereduceerd tot 75 procent. Toch kan men er niet omheen: zelfs met een verlaagde capaciteit gaat het nog steeds om een mensenmassa.

In elk geval lijken beelden van opeengepakte menigten voor ons uit een ver verleden te komen, en in volle coronatijden jagen ze ons grote schrik aan. Waarom voelen de Chinezen zich (min of meer) veilig? Misschien omdat ze vertrouwen hebben in het “dodelijk” efficiënte beleid van de overheid?

Kijk maar eens naar Wuhan: na 76 dagen in volledige lockdown — ongezien in moderne tijden — nam de stad de tijd om recht te krabbelen. Hoewel de lockdown begin april was opgeheven, zochten de mensen pas in juni de publieke ruimte op. Toen in mei nieuwe besmettingen aan het licht kwamen, testte het stadsbestuur in tien dagen tijd iets minder dan 10 miljoen mensen (zowat evenveel als de hele Belgische bevolking) op het virus.

Door het veelvuldig testen in combinatie met verscherpte controle zoals het tonen van de gezondheidscode, het dragen van mondmaskers en het herhaaldelijk handenwassen kwam het vertrouwen terug. Maar geheel coronaproof is de stad niet. Het virus kan via buitenstaanders geïmporteerd worden en supersnel verspreiden. Dit is bijvoorbeeld het geval in Zuid-Korea.

Tot dusver is alles in orde, daar in China. Maar het kan verkeren. Als dat maar goed afloopt. Terwijl ik deze laatste zin schrijf maak ik me de bedenking dat dit een wederkerend refreintje is als we met een scherpe blik naar China kijken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Antropologe

    Ching Lin Pang is antropologe verbonden met Universiteit Antwerpen en KU Leuven. Met een open blik bestudeert ze de hedendaagse ontwikkelingen in Azië met een focus op China.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.