Warm onder onze voeten

Column

Klimaat veiligstellen door plastic zakjes en bekers te bannen?

Warm onder onze voeten

Warm onder onze voeten
Warm onder onze voeten

Terwijl haar medemensen puffen en kreunen op de warmste zomerdagen, gaat MO* columniste Bieke Purnelle gezwind aan het huppelen van zodra het kwik boven de Belgische gemiddelden uitklimt. Bij de huidige hittegolf krijgt ze het wel heel warm onder de voeten.

©  Brecht Goris

© Brecht Goris​

Mij hoor je niet snel klagen dat het te warm is. Pas vanaf een graad of 25 vind ik het aangenaam zomerweer. Terwijl mijn medemensen puffen en kreunen op de warmste zomerdagen, ga ik gezwind aan het huppelen van zodra het kwik boven de Belgische gemiddelden uitklimt.

Maar zelfs deze passionele liefhebber van hete zomers kreeg het lastig in de verzengende hitte van de afgelopen weken. Wat het dagelijkse leven bemoeilijkte was niet zozeer de warmte zelf, maar wel de jammerlijke vaststelling dat onze steden, huizen, kantoren en treinen niet gebouwd zijn om ons tegen dergelijke temperaturen te beschermen.

Lijstjes vol tips

Pendelaars verplaatsten zich met de moed der wanhoop in rijdende sauna’s, waarin her en der iemand onwel werd. Computers lieten het afweten. Apotheken werden bestormd door overmatig zwetende burgers die een pilletje, een ampulletje, een zalfje, een spray, eender wat wensten om hun plakkerige en oververhitte lijven te verkoelen.

‘Weermannen en –vrouwen en journalisten zagen geen reden om op een ander niveau, ver boven het individuele, alarm te slaan en te waarschuwen’

We trokken naar zee of bleven binnen. Mensen hielden spoedbijeenkomsten in de koelafdeling van de Colruyt. We sliepen nauwelijks en in ieder geval slecht. Verkopers van ventilatoren en airco-apparaten draaiden overuren.

Gelukkig kregen we lijstjes vol tips over hoe we het hoofd en alles daaronder betrekkelijk koel konden houden. De belangrijkste tips bleven alweer uit. Weermannen en –vrouwen en journalisten zagen geen reden om op een ander niveau, ver boven het individuele, alarm te slaan en te waarschuwen.

Onderzoekers van World Weather Attribution, een internationaal samenwerkingsverband van meteorologen, stellen dat de kans op een hittegolf zoals we die net doormaakten, is verdubbeld. Een evolutie die toe te schrijven valt aan de klimaatverandering, aldus het Instituut voor Klimaatverandering aan de universiteit van Oxford

Evapotranspiratie

Beeld ik het me in of was er ooit een tijd waarin beleidsmakers onderzoek ernstig en ter harte namen? Onderzoek dat aantoont dat bomen en planten essentieel zijn om onze steden koel te houden bijvoorbeeld. Bomen koelen van nature de lucht af door een proces dat evapotranspiratie heet. Wie waarde hecht aan wat de WWA voorspelt moet dus hopen dat we overal en massaal bomen gaan planten. Helaas. We planten niet, maar kappen. We willen geen bomen, maar gladgeschoren gazons en wat bloembakken vol geraniums.

Wellicht geheel toevallig kondigde de Vlaamse regering het afgelopen weekend een resem maatregelen aan tegen de klimaatopwarming en de milieuvervuiling. Dat de kibbelende regeringspartners tot een akkoord waren gekomen was blijkbaar heuglijk nieuws. Wat de aangekondigde maatregelen zelf betreft valt er bitter weinig te vieren.

Of gelooft er iemand dat we de toekomst van planeet en klimaat veiligstellen door plastic zakjes en bekers te bannen? Waar blijven de drastische en noodzakelijke maatregelen zoals het afbouwen van de veestapel of een duurzame langetermijnvisie op mobiliteit, die de auto van zijn troon stoot? Hoe gaan we om met lange periodes van droogte in een land dat massaal de wc doorspoelt met drinkwater? Hoe maken we hete zomers leefbaar in steden waar geen bomen geplant, maar gekapt worden? Is het daar überhaupt over gegaan tijdens die uitputtende regeringsgesprekken?

Niemand, ook deze regering zelf niet, gelooft dat dit soort maatregeltjes in de marge enig substantieel verschil maakt.

Koop dus vooral een ventilator of twee in september, wanneer ze afgeprijsd worden. Installeer die airco. Graaf een zwemvijver. Verhuis naar Ijsland. Het dreigt gevaarlijk warm te te worden onder onze voeten.