Afghaanse media onder vuur

Extra

Afghaanse media onder vuur

Afghaanse media onder vuur
Afghaanse media onder vuur

Volgens een rapport dat Human Rights Watch vandaag (21 januari) naar buiten bracht, nemen geweld en bedreigingen tegen Afghaanse journalisten toe. Daders zijn de overheid en veiligheidstroepen actief in het land. Volgens de ngo zet dit de positieve evoluties op vlak van persvrijheid sinds 2001 op de helling.

Voor het rapport nam Human Rights Watch meer dan dertig interviews af met mensen actief in de Afghaanse media. Journalisten gaven aan om te gaan met bedreigingen, intimidatie, en geweldplegingen door aan zelfcensuur te doen. Velen vermijden zo gevoelige onderwerpen zoals corruptie, geweld tegen vrouwen, en schendingen van de mensenrechten.

Het rapport, getiteld Stop Reporting or We’ll Kill Your Family: Threats to Media Freedom in Afghanistan’, documenteert pesterijen, intimidatie, en aanvallen op journalisten en het falen va de Afghaanse overheid om deze incidenten te onderzoeken en de verantwoordelijken te vervolgen.

Volgens Human Rights Watch heeft het gebrek aan bescherming ervoor gezorgd dat wie aan kritiek op de overheid, de veiligheidstroepen, en andere sterkhouders in Afghanisten een broertje dood heeft, steeds stoutere schoenen aantrekt om journalisten monddood te maken.

‘Twee nachten na de publicatie van m’n artikel was ik op weg naar huis van m’n werk toen plots een aantal mannen op motors me benaderden en begonnen te slaan. Ik heb de daders kunnen identificeren, maar jammer genoeg deed de politie en de lokale overheid niks om me te helpen.’

(Mukhtar Wafayee over gebeurtenissen in april 2014 na publicatie van een kritisch stuk over een kandidaat provincieraadslid in Mazar-i-Sharif.)

Daarenboven heeft de Taliban ook bijgedragen aan het angstklimaat door in het verleden journalisten als doelwit te kiezen. De ngo wil dat de Afghaanse overheid voldoende doet om het geweld en de intimidatie stop te zetten, en dat de Taliban een einde maakt aan aanvallen op civiele organisaties zoals de media.

Vooral vrouwen in de sector en journalisten actief buiten de grote steden van het land zouden kwetsbaar zijn. Ook stelt Human Rights Watch dat sociaal en cultureel conservatisme het in Afghanistan ook moeilijker maakt om over controversiële onderwerpen te berichten.

#quote { width:auto; }