Cassandro, Exotico in een machowereld

Extra

Cassandro, Exotico in een machowereld

Cassandro, Exotico in een machowereld
Cassandro, Exotico in een machowereld

Annick Donkers

30 oktober 2014

Cassandro is een “Luchador exótico”, een worstelaar die optreedt in travestie kleding en zo een vrouwelijk aspect geeft aan zijn personage. De exóticos zijn goed ingeburgerd in de lucha wereld en de Mexicanen kijken er niet van op, terwijl het voor de buitenstaander best bijzondere verschijningen zijn.

Cassandro is afkomstig uit een gezin met zes kinderen. Zijn familie emigreerde drie generaties geleden van het Mexicaanse Ciudad Juarez naar het Amerikaanse El Paso, net over de grens. Hoewel de steden op “wandelafstand” van elkaar liggen, enkel gescheiden door de Rio Grande, zijn het twee compleet verschillende werelden. Ciudad Juarez staat bekend om zijn geweld en kende in 2010 het hoogste moordcijfer ter wereld, terwijl El Paso beschouwd wordt als de veiligste stad van de Verenigde Staten. Cassandro begon zijn professionele carrière in Ciudad Juárez en leefde lange tijd in Mexico Stad waar de druk van de glitter en glamour hem bijna fataal werd.

Hoewel hij in 1992 UWA World Lightweight Champion was en de eerste exótico die de titel behaalde, verloor hij nadien al zijn eigendommen en verergerde de situatie nog toen zijn moeder stierf. Een opname in het Soutwestern ontwenningscentrum was noodzakelijk en sinds zijn ontslag uit het centrum staat zijn leven in het teken van religie en spiritualiteit. Bij elk bezoek aan de hoofdstad gaat hij naar de basiliek van Guadalupe, patroonheilige van Mexico. Daarnaast gaat  Cassandro ook vaak naar de kerk van San Judas Tadeo en is hij aangesloten bij Omecoatl, een Azteekse dansgroep bestaande uit “chicanos” die op zoek  gaan naar hun Mexicaanse roots. Elke zomer trekt de groep zich terug in de woestijn voor het “Sun Dance” ritueel, een indiaanse Lakota traditie om de zon te eren, dagenlang te vasten als zuivering en een stukje “huid” te offeren.

De lucha gemeenschap is een wereld op zich. De buren van Cassandro zien hem als een “gewone” persoon en zijn niet noodzakelijk op de hoogte van zijn leven binnen de ring. De omgeving van Cassandro kent hem als Saúl, de lucha is een besloten gemeenschap en staat volledig los van de buitenwereld.

Fotoreportage

Twee jaar geleden begon Annick Donkers Cassandro te volgen en maakte een fotoreportage over zijn leven. Dit project loopt nog steeds door en werd in 2012 uitgebreid met de organisatie van Lucha Shows. De eerste show was een benefiet om geld in te zamelen voor de knieoperatie van Cassandro. In 2013 nam het Centro Cultural de España in Mexico Stad de show op in haar programmatie van het Festival de Diversidad Sexual (FIDS). Dit jaar bracht Annick de show naar Santa Fe, New Mexico als onderdeel van het AHA Festival of Progressive Arts.

Op 31 oktober zullen Cassandro en zijn collega´s Diva Salvaje, Magnus, Niebla Roja en Pumita te bewonderen zijn in de Antwerpse Arenbergschouwburg, waar ze het Mestizo Arts Festival zullen afsluiten. Het project loopt in samenwerking met de Mexicaanse Ambassade, CONACULTA, het MAS en Altarte.

Alle fotos © Annick Donkers

© Annick Donckers

Familieportret in El Paso, Texas.

© Annick Donckers

Worsteloutfits in de tuin van Cassandro in het woestijnstadje El Paso. Cassandro ontwerpt zijn kostuums zelf en koopt de stoffen en de swarovfsky kristallen in Los Angeles.

© Annick Donckers

Sinds zijn kindertijd was Cassandro gefascineerd door Lucha Libre en ging hij naar worstelwedstrijden om handtekeningen te verzamelen van zijn idolen.

© Annick Donckers

Bij elk bezoek aan Mexico Stad gaat Cassandro naar de Basiliek van de Maagd Guadalupe, de patroonheilige van Mexico.

© Annick Donckers

Voorbereidingen voor de Zonnedans ceremonie, een Lakota indiaanse ceremonie die elk jaar in de woestijn van Hueco Tanks plaatsvindt en waaraan Cassandro vorig jaar voor het eerst deelnam.

© Annick Donckers

Cassandro na een ´cabellero´ vs ´cabellero´gevecht, waarbij de verliezer zijn haar moet laten afscheren.

© Annick Donckers

Cassandro in aktie tijdens een show in Santa Fe, New Mexico.

© Annick Donckers

Cassandro tijdens de afscheidsschow van de worstelaar Ray Mendoza.

© Annick Donckers

Training in de tuin van collega worstelaar Magno in El Paso, Texas

© Annick Donckers

Cassandro tijdens de Halloweenshow van Lucha Vavoom in Los Angeles. Lucha Vavoom brengt het Amerikaanse publiek een mix van Lucha Libre en Burlesque.

© Annick Donckers

Transmountain op de grens van Texas en New Mexico, de plaats waar Cassandro tot rust kan komen.