Copenhagen wheel_ het (fiets)wiel opnieuw uitgevonden

Copenhagen wheel_ het (fiets)wiel opnieuw uitgevonden

Copenhagen wheel_ het (fiets)wiel opnieuw uitgevonden
Copenhagen wheel_ het (fiets)wiel opnieuw uitgevonden

Olivier Beys

10 december 2013

Brussel en de fiets, dat is geen liefde op het eerste zicht. Wanneer ik deze eigenzinnige liaison als een ‘moeilijk huwelijk’ bestempel is dat op zijn minst gezegd licht uitgedrukt.

Met recht en reden is dat een understatement, want in de weledele autostad die ik zowel beween als bewierook – vreemd genoeg meestal om dezelfde redenen – gaat de opmars van fietsen en bijhorende bobo’s maar gestaag vooruit. Op tien jaar tijd kent de fiets Brussel slechts een schamele verdrievoudiging van alle verplaatsingen naar 3,5 procent. Dat vadertje staat het nukkige liefdespaar een duwtje in de rug moet geven is tot nu toe een trieste noodzaak gebleken. Maar beterschap gloort aan de horizon dankzij de lancering van het veelbelovende Copenhagen Wheel.

Want wat houdt mensen tegen om in Brussel het stalen ros te beklimmen? Naast de auto’s die overvloedig fijn stof ophoesten, ziet de minder energieke medemens vooral op tegen het vrij geaccidenteerde terrein. Met het Copenhagen Wheel is dat verleden tijd. Het toestel transformeert je normale fiets in een vingerknip om tot een hybride elektrische fiets die je een duw in de rug geeft op momenten dat je het als fietser even moeilijk hebt – op die vermaledijde Kunstberg aan het Centraal-Station bijvoorbeeld. Het apparaat slaat de benodigde energie op wanneer je remt of de heuvels af dendert.

De hipperds onder ons mogen zich eveneens in de handen wrijven, want via bluetooth slaat je smartphone alle mogelijke en onmogelijke statistieken op, kan het Copenhagen Wheel precies berekenen wanneer en hoeveel extra kracht nodig je hebt, en past het mechanisme zich aan jouw cadans en snelheid aan. Zo kan je op natuurlijke wijze drie tot tien maal je normale duwkracht ontwikkelen tot een respectabele 32km/u. Zonder onderscheid kan iedereen – jong of oud, dik of dun – sneller, verder en gemakkelijker fietsen.

Aan dit lekkers hangt uiteraard een prijskaartje. Enkele knappe koppen bij MIT’s SENSEable City lab, de ontwikkelaars van het Copenhagen Wheel, bemachtigden een licentie en verkopen de hebbedingen onder de merknaam Superpedestrian – what’s in a name – voor ruim €500 euro. Ze verwachten de eerste Wheels te leveren in het eerste kwartaal volgend jaar. Wat mij betreft mag het Brussels stadsbestuur zijn premie voor peperdure elektrische fietsen begraven. Ik weet wel waar ik die 300 zuur gesubsidieerde duiten beter aan kan besteden.

Edit: mijn collega zeronauten zijn goed op de hoogte. Superpedestrian heeft immers concurrentie van het FlyKly Smart Wheel.