Zeronauts Circulaire Podcast: wie is vandaag bezig met circulaire ondernemen, en hoe doen ze het precies?
Burgers en leegstand in de stad: Endeavour verbindt ze met elkaar


Hoewel hele buurten het vaak jammer vinden als er een pand leegstaat in hun wijk, is het in de praktijk toch vaak moeilijk om ze in te vullen. Veel oude gebouwen zijn duur om te renoveren, en wie ze kan of wil gebruiken, heeft er vaak niet voldoende middelen voor.
Maarten Desmet en Isabelle Vanhoutte in het Antwerpse Stadspark
Karlijne Geudens
De afgelopen maanden doorkruiste freelance journalist Isabelle Vanhoutte Vlaanderen, op zoek naar verhalen van ondernemers, doeners en circulaire pioniers. Doorheen de reportages kom je meer te weten wat het precies inhoudt, die circulaire economie.
Welke oplossingen bedachten ondernemers om wat dichter bij een wereld te komen waarin geen plastic korreltjes meer in de zee terechtkomen? Waar afvalstorten wereldwijd de grondstof worden voor nieuwe producten en waar er niet meer CO2 uitgestoten wordt dan onze planeet kan verwerken?
Beluister alle podcasts via Soundcloud, iTunes of Spotify.
De stadsontwikkelaars Endeavour onderzoeken een andere manier van hoe we kunnen omgaan met stadsontwikkeling: vandaag verbinden ze burgers met aanbieders om samen op zoek te gaan naar een zinvolle, haalbare invulling van leegstaande panden.
Hun verhaal begon toen in 2015, toen de Antwerpse politietoren ‘Den Oudaan’ te koop stond voor de hoogste bieder. De architecten van Endeavour startten een Facebookgroep op, “We kopen samen den Oudaan”, die viraal ging. Er ontstond een burgerbeweging die ‘bottom-up’ een invulling voorzag voor het iconische gebouw.
De stad Antwerpen zag al snel het potentieel van wat Endeavour kon betekenen voor moeilijk te ontwikkelen stukken stad. Sindsdien organiseert het collectief regelmatig de dialoog tussen verschillende betrokken partijen in zo’n stedelijk netwerk: burgers, stedenbouw, politie, enzovoort.
Benieuwd hoe ze dat doen? En hoe het afliep met de Oudaan? Beluister hier de podcast.
Concept en stem van Isabelle Vanhoutte. Montage door Katinka De Jonge, geluid door Hannes Veeckman. Met de steun van Vlaanderen Circulair en MO*
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.