De weelde van de wereldkeuken

Extra

De weelde van de wereldkeuken

De weelde van de wereldkeuken
De weelde van de wereldkeuken

Landbouw, voeding, eetgewoontes, smaken en geuren: het zijn wezenlijke componenten van onze cultuur. Sinds mensenheugenis wordt die cultuur verrijkt via ontmoeting, uitwisseling en uitproberen. De aardappelen, die we aan de Andes te danken hebben, beschouwen we inmiddels als typisch Vlaams; van de Mexicaanse chocolade maken we de beste Belgische pralines.

We wokken à volonté en beschouwen sushi’s als het spreekwoordelijke neusje van de zalm. De smaak van diversiteit. Een uitweg uit de monocultuur is een originele publicatie van de vzw Wervel (redactie: Patrick De Ceuster, Luc Vankrunkelsven, Jan Glorieux), die verwonderd kijkt naar de biodiversiteit van onze mondiale keuken. Ze doet dat aan de hand van ontmoetingen met zowel mensen op het veld –boeren van hier en uit het Zuiden–, bruggenbouwers tussen Noord en Zuid en koks met een neus voor mondiale diversiteit.
De lezer krijgt een zevengangenmenu van makkelijk verteerbare verhalen opgedist, vertrekkende van de grote voedingsgroepen: graan, aardappelen, groenten, vlees, bonen, kruiden en fruit.   In de verhalen ontmoeten autochtonen en allochtonen elkaar vanuit dezelfde bezieling: hun zin in lekker en gezond eten en met respect voor het voedsel. Flanerend door de gevariëerde hoofdstukken kom je verrassende weetjes tegen.
Zo lezen we in het hoofdstuk over graan hoe volgens het scheppingsverhaal van de Dogon in Mali de Big Bang het poffen van een graantje fonio was. Fonio is een klein, kranig graantje, gelijkend op gierst of amarant. We vernemen ook waarom de veredelingstechnieken van de westerse tarwe geleid hebben tot soorten die makkelijker aanleiding geven tot glutenallergie.
Elk hoofdstuk sluit af met enkele bijhorende recepten, gaande van aardappelravioli over kiptajine tot banaanflapjes en kruidenkoekjes. Een echte aanrader om de zomer mee in te gaan. Als uitsmijter lezen we op de achterflap nog dat het boek gedrukt is op kemppapier, dat beter recycleerbaar is dan houtpulp en geen bleekprocédé nodig heeft.
De smaak van diversiteit. Een uitweg uit de monocultuur door Patrick De Ceuster, Luc Vankrunkelsven en Jan Glorieux is uitgegeven  vzw Wervel. 80 blzn. ISBN 978 90 8148 680 4