‘Een leefgemeenschap als alternatief voor de huidige kapitalistische wereld’

‘Een leefgemeenschap als alternatief voor de huidige kapitalistische wereld’

‘Een leefgemeenschap als alternatief voor de huidige kapitalistische wereld’
‘Een leefgemeenschap als alternatief voor de huidige kapitalistische wereld’

Charlotte Teunis

18 oktober 2017

‘Leefgemeenschap die een alternatief probeert te bieden voor kapitalisme en individualisme waar het menselijke terug primeert’. Dat is de slagzin van de Communauté de la Poudrière, een leefgemeenschap waar mensen zonder enige vorm van filosofisch, religieus of moreel engagement in solidariteit kunnen samenleven.

© Communauté de la Poudrière

© Communauté de la Poudrière​

‘We bestaan al 60 jaar,’ vertelt Yves Dosimont enthousiast. ‘Het is een sociaal project met mensen die het moeilijk hebben in de huidige samenleving en met mensen die er bewust voor kiezen een solidair leven te leiden. Zij wonen samen en delen inkomsten, uitgaven en schulden. Het hoofddoel van het project is om een kader te creëren waarin niemand wordt uitgesloten.’ Op dit moment zijn er woongemeenschappen op vier plaatsen in België: Brussel, Péruwelz, Rummen en Anderlecht.

‘Het huis wil gemarginaliseerde mensen toch een plaats in het systeem geven.’

Het grootste succes van het project is volgens Dosimont dat er op 60 jaar tijd al 6000 personen in de gemeenschap hebben geleefd. Een punt waar het project echter soms nog mee worstelt is haar ecologische voetafdruk. ‘We moeten nog verder nadenken over hoe we onze energieconsumptie naar omlaag kunnen halen. We kunnen zeker en vast nog verder gaan in het terugdringen van onze voetafdruk.’

En de grootste uitdaging? Verder evolueren als alternatief systeem voor een kapitalistisch wereld waarin veel mensen, bijvoorbeeld mensen met een beperking, toch een plaats kunnen vinden. Dit moet echter zonder subsidies gebeuren. ‘Het huis wil gemarginaliseerde mensen toch een plaats in het systeem geven.’

De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties werd in 2007 in het leven geroepen om initiatieven te belonen die met succes de principes van duurzaamheid integreren in hun dagelijkse werking. Op de Zeronaut-blog worden alle laureaten van 2017 voorgesteld. De prijsuitreikingen vinden plaats op 16 november 2017 in Brussel.

Tags