Ghana ga weg

Extra

Ghana ga weg

Ghana ga weg
Ghana ga weg

Renée Dekker

22 augustus 2013

‘Waarom is Afrika nog zo achterlijk, vraag ik. En weet je wat ik denk? Geen respect voor het gezin. De vaders houden hun kinderen en vrouwen niet in ere.’ Olu wordt als zoon van Afrikaanse migranten in de Verenigde Staten vaker met vooroordelen geconfronteerd, maar dit is extra pijnlijk.

Olu’s vader, Kweku, liet zijn vrouw en vier kinderen achter in Boston. Nu, vijftien jaar later, is Kweku dood. In zijn achtertuin overleden aan een hartstilstand, slachtoffer van de kwaal die hem als chirurg al fascineerde. Zijn ex-vrouw en kinderen blijven verspreid over de wereld achter.

Selasi, zelf van Ghanees-Nigeriaanse afkomst, beschrijft op indrukwekkende wijze het lot van een Afrikaanse familie die op het eerste gezicht de verpersoonlijking van de American dream lijkt: Ghanese man van eenvoudige komaf trouwt met Nigeriaanse vrouw en wordt topchirurg. Het echtpaar krijgt vier zeer getalenteerde kinderen. Toch valt het gezin uiteen. Op zeer poëtische wijze schetst Selasi hoe Kweku’s vier kinderen, inmiddels allemaal volwassenen, omgaan met de plotselinge dood van hun vader.

Ook de manier waarop ze omgaan met hun “anders-zijn” als tweede generatie migranten in de VS wordt met verve belicht in deze debuutroman van Selasi. Opvallend is dat het thema vervat in de Engelse titel van het boek, Ghana must go, naar de uitzettingscampagne van Ghanese migranten door de Nigeriaanse overheid in de jaren tachtig, nauwelijks verder uitgewerkt wordt.

Ghana ga weg door Taiye Selasi is uitgegeven door Atlas Contact. 382 blzn. ISBN 978 90 254 3588 2