Waarom Bert Gabriëls proMO* is

‘Het is goed dat er een blad bestaat dat expliciet op zoek gaat naar wat rechtvaardigheid betekent’

© Iratxe Alvarez

Bert Gabriëls

Bert Gabriëls (48) is zowel stand-upcomedian als jurist. Hij is vooral bekend door zijn werk op televisie en op het podium, maar als jurist werkte hij onder andere al voor de Dienst Vreemdelingenzaken in Antwerpen, de ngo Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het Vlaams Minderhedencentrum. ‘Mijn collega’s of andere journalisten zouden MO* ook af en toe moeten vastpakken.’

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.

Weet u nog hoe en wanneer u voor het eerst in contact bent gekomen met MO*?

Bert Gabriëls: Oei, dat is volgens mij al lang geleden (lacht). Ik kan me niet meer exact herinneren wanneer ik MO* voor het eerst heb gelezen, maar ik geloof dat ik het al ken zo lang het bestaat.

MO* stond en staat bekend als een blad waar je grondige artikels kan lezen over thema’s die in de reguliere pers niet aan bod komen. Denk bijvoorbeeld aan internationaal nieuws wat er zich afspeelt in andere continenten. Dat vind ik interessant, en belangrijk om van op de hoogte te zijn.

Welke journalistieke verhalen vindt u belangrijk?

Bert Gabriëls: Ik vind het belangrijk om alles over het thema migratie te lezen, omdat ik daar professioneel mee bezig ben. Ik werk als jurist rond verblijfsrecht, en hierdoor is het essentieel om ook de verhalen te kennen uit de thuislanden van de mensen waar ik dagelijks mee in contact kom.

Verder heb ik ook een specifieke interesse voor internationale economie. Je kunt de nationale politiek of de economische toestand in België pas echt begrijpen als je weet wat er gebeurt op wereldniveau.

‘Je kunt de nationale politiek of de economische toestand in België pas echt begrijpen als je weet wat er gebeurt op wereldniveau.’

Voor de rest heb ik eigenlijk een heel brede interesse. Ik moet toegeven dat ik MO* ook niet altijd helemaal uitlees. Er staat nogal veel informatie in. (lacht) Ik zou het wel allemaal willen weten en begrijpen, hoor.

Waarom vindt u het belangrijk dat MO* niet achter een betaalmuur verdwijnt?

Bert Gabriëls: Dat vind ik persoonlijk een moeilijke vraag, ik heb er niet echt een uitgesproken mening over. Aan de ene kant wil ik niet onrespectvol zijn ten opzichte van journalisten die elke dag hard werken aan degelijke journalistiek. Maar aan de andere kant vind ik het belangrijk dat nuttige informatie gratis toegankelijk is. Dat vind ik trouwens voor eender welk medium, en niet enkel voor MO*.

Waarom hebt u besloten om zelf proMO* te worden?

Bert Gabriëls: Ik vind dat MO* te weinig gelezen wordt. Er zijn een heleboel mensen die MO* niet kennen of die het links laten liggen. Misschien omdat ze er vooroordelen over hebben of omdat ze denken dat MO* uitgaat van een bepaalde visie?

Ik ben proMO*

 

Steun ons unieke non-profit mediaproject en word proMO*.

Je ontvangt ons magazine en geniet van een pak andere voordelen

Je maakt MO* mee mogelijk en steunt ons in onze missie.

Voor € 4,60/maand of € 60/jaar.

Ik word proMO*

Ik denk dat deze mensen er juist gebaat bij zouden zijn om MO* af en toe vast te nemen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan mijn collega’s of aan andere journalisten. Soms lees ik wel eens een opiniestuk of artikel in een reguliere krant, en dan denk ik al snel: ‘Oei, die journalist had toch best eerst de MO* gelezen.’ (lacht)

‘MO* kijkt met een internationale bril naar het nieuws. Ik vind die bril absoluut noodzakelijk om niet in een “kerktorenmentaliteit” te vervallen.’

In MO* staat informatie die je gelezen moet hebben om de wereld om je heen te begrijpen. Ik lees MO* niet omwille van de mening, de visie of van de strategie die er achter zit, maar echt omwille van de feiten en de kennis die ze verzamelen.

Waarom is het belangrijk dat MO*magazine blijft bestaan naast alle andere kranten en tijdschriften?

Bert Gabriëls: MO* kijkt met een internationale bril naar het nieuws. Ik vind die bril absoluut noodzakelijk om niet in een kerktorenmentaliteit te vervallen. Het is natuurlijk leuk om te weten wat er lokaal allemaal gebeurt, maar het het is ook belangrijk om te weten wat er internationaal gaande is om ook politieke beslissingen in België te begrijpen, zowel aan linkse als rechtse zijde.

Misschien is het ook wel goed dat er een blad bestaat dat expliciet op zoek is naar wat rechtvaardigheid betekent. Het begrip rechtvaardigheid wordt in reguliere media wat over het hoofd gezien. Terwijl het filosoferen over wat rechtvaardigheid inhoudt nog vaak aan bod zal komen in de toekomst. Alleen al die vraag beantwoorden, dat zal al zeker twintig jaar kosten.

Word net als Bert Gabriëls ook proMO* voor slechts 4,60 euro per maand of 60 euro per jaar: www.mo.be/promo.

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne en deze tekst valt niet onder het redactionele werk van MO*.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.