Het strand van Mogadishu

Extra

Het strand van Mogadishu

Het strand van Mogadishu
Het strand van Mogadishu

Sagal Jibril beeld Alicia Sullyzdz

04 juli 2013

Met mijn beide voeten diep in het blauwe water aan het strand in Mogadishu overviel me het gevoel dat ik eindelijk thuis was. Geboren en getogen in Canada had ik er altijd van gedroomd om naar Somalië te gaan, de plek die mijn ouders had gebaard. Het land dat ik alleen kende van hun dromerige foto’s en ontelbare verhalen.

De eerste keer dat ik in in Mogadishu kwam, in 2011, was ik zeer naïef en totaal onwetend over de situatie ter plaatse. Ik ging af op de verhalen over de gevaarlijkste stad ter wereld en de aanhoudende instabiliteit. Ik verwachtte oorlog en straatarme mensen, maar wat ik er vond was helemaal anders.

Ik zag en voelde veerkrachtige mensen in beweging, ondanks hun uiterst moeilijke levensomstandigheden en ervaringen. Ondanks de jaren van vernieling en extreme armoede zag ik karakter en intense schoonheid. Ik vond hoop bij de jeugd, de ouderen en de terugkerende diaspora. Inspiratie in de drukke marktjes van Mogadishu, waar vrouwen de plak zwaaien. In de bloedmooie zandstranden van Liido en Jazeera, waar kinderen zich zorgeloos op hun spel stortten. In de bouwactiviteiten overal in de stad.

Tijdens mijn daaropvolgende bezoeken kon ik niet om de snelle veranderingen heen: de luchthaven was opgefrist, historische gebouwen waren opnieuw opgetrokken, nieuwe zaakjes links en rechts uit de grond geschoten.

Het is erg verleidelijk om Somalië te definiëren aan de hand van alles wat het nog mist. Struikelblokken en tegenslagen zijn onvermijdelijk, daarom is het belangrijk om vast te houden aan de hoop en het optimisme over Somaliës schitterende toekomst. Dat is wat de mensen daar doen, dag in dag uit.

Het was precies daar, met mijn voeten diep in het blauwe water van Mogadishu’s verscholen stranden, dat ik het optimisme over de toekomst recht in de ogen keek.

Sagal Jibril werkt voor een mensenrechtenorganisatie in Kenia. Voor meer foto’s: www.msafiri1.tumblr.com.

Alicia Sully maakt deel uit van What Took You So Long? Deze groep journalisten en mediamakers richt zich op vergeten of verborgen verhalen uit de hele wereld. Onderstaande video maakte What took you so long voor het VN-Ontwikkelingsprogramma.

<iframe frameborder="0" height="338" data-cookieconsent="marketing" data-src="http://www.youtube.com/embed/T3OCNkXkBxA" width="600"></iframe>
Video ‘A new Somalia’ van het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP.