Waarom Kiza Magendane proMO* is

‘Ik geloof in de missie en de aanpak van MO*’

© Iratxe Alvarez

De Nederlandstalige politicoloog, schrijver en essayist Kiza Magendane is proMO* en steunt zo de journalistiek van MO*. ‘Dit magazine voegt echt iets nieuws toe. Het bespreekt thema’s die elders onvoldoende aan bod komen.’

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.

Kiza Magendane is politicoloog, werkt als zelfstandig schrijver en adviseur en is columnist voor de Nederlandse krant NRC. In 2021 publiceerde hij het boek Met Nederland in Therapie, over de kennis die hij als nieuwkomer opdeed over de Nederlandse samenleving.

Twee jaar geleden lanceerde Kiza Magendane Progressief Café, een platform in Nederland dat progressieve ideeën toegankelijker maakt voor het grote publiek met openbare talkshows, symposia, conferenties en publicaties. Het doel van Progressief Café is om die ideeën te vertalen naar een beleid in de praktijk.

Kiza vertelt ons waarom hij besloot proMO* te worden en waarom hij de verbindende werking van een tijdschrift zoals MO* belangrijk vindt.

Weet u nog hoe en wanneer u voor het eerst in contact gekomen bent met MO*?

Kiza Magendane: Ik was student. Ik studeerde Politieke Wetenschappen in Amsterdam. Tijdens mijn studies zocht ik naar andere informatiekanalen, naast de materie die we behandelden op de universiteit. Ik zocht voornamelijk nieuws over internationale samenwerking en globalisering.

Ik ben geboren in Congo, dus dat zijn thema’s die me nauw aan het hart liggen. Ik weet niet meer exact hoe, maar ik denk dat ik via sociale media in aanraking kwam met MO*.

Is er een bepaald artikel dat u is bijgebleven?

Ik ben proMO*

 

Steun ons unieke non-profit mediaproject en word proMO*.

Je ontvangt ons magazine en geniet van een pak andere voordelen

Je maakt MO* mee mogelijk en steunt ons in onze missie.

Voor € 4,60/maand of € 60/jaar.

Ik word proMO*

Kiza Magendane: De analyses van Olivia Rutazibwa over ontwikkelingssamenwerking bleven me enorm bij. Ook de MO*analyses over het conflict in Oost-Congo, waar ik zelf vandaan kom, spraken mij aan. Dit zijn de stukken die ik niet uitgebreid las in andere media.

‘Wij zijn verbonden met elkaar, alleen zien we dat niet altijd even duidelijk.’

Welke journalistieke verhalen vindt u belangrijk?

Kiza Magendane: Alle verhalen over globalisering en ontwikkelingssamenwerking. Artikels die aantonen dat onze handelingen in het Mondiale Noorden verbonden zijn met de (soms negatieve) gevolgen in het Mondiale Zuiden. Wij zijn verbonden met elkaar, alleen zien we dat niet altijd even duidelijk.

Ook wereldhandel en ongelijke handelspraktijken interesseren me enorm. Dat soort artikels spreekt me het meest aan, omdat ik deze onderwerpen het minst terugvind in traditionele media.

Welke doelgroep bereikt MO* volgens u nog niet?

Kiza Magendane: Ik denk dat de uitdaging voor MO* ligt in het bereiken van de gewone burger die niks te maken heeft met de thema’s waar MO* over schrijft. Dat klinkt heel vaag, maar ik denk bijvoorbeeld aan iemand die op (extreem)rechts stemt en vindt dat thema’s over het Mondiale Zuiden een ver-van-zijn-bedshow zijn. Je maakt eigenlijk deze journalistiek net voor die mensen, omdat je die verbinding wil maken.

In mijn ideaal scenario zou MO* een brugfunctie kunnen vervullen tussen de kwetsbare groepen in het Mondiale Zuiden en de geprivilegieerde middengroep in België en Nederland. Zo kan je als platform een bijdrage leveren aan internationale solidariteit.

‘Toen ik student was, kon ik via MO* in contact komen met een wereld die ver van mijn colleges en studieboeken lag.’

Waarom mag MO* niet verdwijnen achter een betaalmuur?

Kiza Magendane: De informatie die MO* produceert kan voor iedereen iets toevoegen. Ik was een student en ik kon via de website van MO* in contact komen met een wereld die ver van mijn colleges en studieboeken lag.

Er zijn veel groepen in onze samenleving die behoefte hebben aan goede informatie. Ze zijn op zoek naar kwalitatieve journalistiek. Ze willen de wereld buiten België en Nederland verkennen. En die journalistiek is heel zeldzaam. Het is heel goed dat er een plek bestaat waar je terechtkan om die informatie terug te vinden, ongeacht of je het kan betalen of niet.

Welke samenwerking met MO* is u bijgebleven?

Kiza Magendane: Ik heb gesproken op een MO*talk en vond dit heel fijn. Het was heel professioneel georganiseerd. De gespreksavond ging onder andere over maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Een heel relevant onderwerp. Het gaf me als schrijver uit Nederland ook de kans om in gesprek te gaan met collega’s in België.

Ik heb ook met mijn progressieve denktank een bezoekje gebracht aan de redactie van MO* en ik werd toen ook heel gastvrij ontvangen. Mijn indruk is dat het een kleine, professionele club is die missiegedreven journalistiek brengt.

Waarom hebt u besloten om proMO* te worden?

Kiza Magendane: Ten eerste omdat ik de journalistiek van MO* steun. Ik geloof in de missie en de aanpak van MO*. Dit tijdschrift voegt echt iets nieuws toe. Het bespreekt thema’s die elders onvoldoende aan bod komen. Ik wil hier graag dan ook een steentje bijdragen door proMO* te zijn.

Word net als Kiza Magendane proMO* voor slechts 4,60 euro per maand of 60 euro per jaar: www.mo.be/promo

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.