Leven als muzungu

Extra

Leven als muzungu

Leven als muzungu
Leven als muzungu

Annegreet Van Puyvelde

30 maart 2011

In Content op de evenaar neemt Michiel van Oosterhout de lezer mee in het leven van een muzungu (blanke) in Oeganda. De bundeling van columns en kortverhalen toont dat dat, ondanks de tevredenheid die de titel van het boek doet vermoeden, niet altijd even gemakkelijk is.

Problemen zoals overmatig drankgebruik, gezondheidsperikelen en werkloosheid zijn heel herkenbaar. Maar gebrekkige water- en elektriciteitsvoorzieningen, dieven en roversbendes, slechte wegen, corruptie en uitbuiting brengen je meteen weer naar de Afrikaanse realiteit. Het Oegandese leven heeft daarnaast gelukkig ook mooie aspecten. Vriendschap, behulpzaamheid, gastvrijheid, geloof en cultuur krijgen een prominente plaats in het boek.

De columns en kortverhalen bieden de lezer geen meeslepende of dramatische literatuur van wereldklasse. Maar elk verhaal geeft je wel een eerlijke en persoonlijke inkijk in het leven van een blanke journalist in Oeganda. Geen literair hoogstandje dus, maar wel een interessant boek met het hart op de juiste plaats. Alle opbrengsten van de verkoop gaan integraal naar een cultuurproject in Oeganda dat jonge filmmakers de kans geeft hun verhalen tot leven te wekken.

Content op de evenaar door Michiel van Oosterhout is uitgegeven door Kabeljauws. 251 blzn. ISBN 9789077747438