Magnifiek boek over gekweld land

Extra

Magnifiek boek over gekweld land

Magnifiek boek over gekweld land
Magnifiek boek over gekweld land

Met Congo, Pays magnifique hebben onze Franstalige landgenoten Alain Huart en Chantal Tombu een magnifiek boek gemaakt over de Democratische Republiek Congo. Een boek dat de grote uitdagingen waar Congo voor staat niet uit de weg gaat –en ze doorgaans nogal summier beschrijft– maar dat vooral zeer veel oog heeft voor de schoonheid van dit enorme land en zijn zeer verscheiden bevolking.

De indrukwekkende landschappen, fauna en flora, de artistieke productie, de tradities van de vele Congolese volkeren… het passeert allemaal uitgebreid de revue. Vooral de fotografie illustreert dat positieve aspect van de vroegere Belgische kolonie.
Het boek is daardoor in Vlaanderen, waar doorgaans toch vooral het lijden en de armoede waarin het land baadt in de verf worden gezet, eens een ander geluid. Huart en Tombu wonen en werken al jaren in Congo en je kan hun dus moeilijk verwijten dat het toeristen zijn, die met oogkleppen op eventjes wat mooie plaatjes zijn komen maken. Ze tonen wel dat ondanks alles wat dit land de voorbije dertig jaar heeft doorstaan, die schoonheid en die plaatselijke kracht ook nog altijd aanwezig zijn.
Congo. Pays magnifique door Amain Huart en Chantal Tombu is uitgegeven door Weyrich Edition. 215 blzn. ISBN 978 2 87489 049 2