Monicker, 3D geprint horloge en drager van medische gegevens

Monicker, 3D geprint horloge en drager van medische gegevens

Monicker, 3D geprint horloge en drager van medische gegevens
Monicker, 3D geprint horloge en drager van medische gegevens

Floris Van Cauwelaert

21 september 2015

Op 19 oktober maken Plan C de winnaars van de Additive Design Challenge bekend. Met de Additive Design Challenge daagt Plan C denkers, designers en doeners uit om de kracht van 3D-printen te gebruiken voor een positieve impact op mens en planeet. Zeronaut is partner van de Challenge. In de aanloop zetten we telkens één van de zeven finalisten in de kijker. Vandaag_ de Monicker Watch, van Frederic Pieck en Rob Hendrickx.

“Er worden veel dingen 3D geprint zonder een echte bestaansreden te hebben” vinden ontwerpers Frederic Pieck en Rob Hendrickx. “Bij onze Monicker Watch gaat het ons écht om bewustmaking. Het is méér dan zomaar een polshorloge, dat toevallig geprint is. Bijvoorbeeld_ een speciale chip houdt namelijk de meest essentiële medische gegevens van de drager bij,” legt Frederic uit. Niet zomaar een gadget dus, maar eentje dat levens kan redden.

Het ontwerpen van Monicker vroeg een totaal andere manier van denken. Het product is ontstaan door de huidige manier van massaproductie te herbekijken. “Monicker wordt on demand geprint, in een kleine oplage. Er zijn dus veel minder overschotten en er is zo goed als geen restmateriaal,” legt Rob verder uit. “We wilden zo weinig mogelijk onderdelen gebruiken en alles zo puur mogelijk houden,” gaat zijn collega verder. “Dat we hierin slaagden is een grote overwinning en hebben we grotendeels aan deze wedstrijd te danken.”

“Het gaat om een luxeartikel, maar wel ééntje dat hernieuwbaar en recycleerbaar is”

— Rob Hendrickx (monicker)

Ten slotte gaat het duo ook voor volledige transparantie, de drager krijgt volledige controle. Kleine onderdeeltjes vervangen moet gewoon eenvoudig zijn én je moet er geen eeuwen op zitten wachten. “Als je zelf een 3D-printer en lokale 3D-hub hebt, kan je een defect makkelijk zelf oplossen,” verduidelijkt Rob. “Je moet dus geen lastige herstel- en transportprocedures doorstaan.”

Het duo zat al langer met het idee. “Maar het werd een beetje op de lange baan geschoven. Met een deadline in zicht, zette Plan C ons aan om er ook echt werk van te maken,” geeft Frederic toe. Door deel te nemen aan De Additive Design Challenge zijn Frederic en Rob hun product nóg meer gaan perfectioneren. Als je hun prototype bekijkt, dan zie je dat design inderdaad een erg belangrijk onderdeel is. “Het gaat om een luxeartikel, maar wel ééntje dat hernieuwbaar en recycleerbaar is,” aldus Rob nog.

Tags