Nieuwe economische vluchtelingen uit de EU

Extra

Nieuwe economische vluchtelingen uit de EU

21 april 2013

The EU’s New Refugees — World

Tot voor de start van de economische crisis was het ongezien in Europa: rijen mensen die voor een werkvergunning aanschuiven voor een Afrikaanse ambassade. Maar dat is wat je vandaag kan zien voor de deuren van de ambassades van Angola en Mozambique in Lissabon. De ex-kolonies ontvangen nu migranten die de crisis in Europa ontvluchten.

Ook Spanje kent een emigratiegolf en zag sinds 2008 al 300.000 inwoners uit het land vertrekken. Bedrijven uit andere EU-landen die moeilijkheden hebben om aan gekwalificeerd personeel te geraken, ronselen nu onder de grote groep werklozen in Spanje.

Maar ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in Argentinië, is de Europese crisis zichtbaar in het profiel van de immigranten. Voorheen waren dat vooral inwoners van de armere Zuid-Amerikaanse landen zoals Paraguay, Bolivia en Peru. Maar nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen voor een land waarvan de bevolking voor 90 procent bestaat uit afstammelingen van Europese immigranten.

Een jonge generatie Europeanen, voornamelijk uit het zuiden van het oude continent, blijft niet bij de pakken neerzitten en migreert naar oorden waar wel nog werk te vinden is.