Na 'Many Things' (2008), 'From Africa With Fury: Rise' (2011) is 'A Long Way To The Beginning' de derde plaat van Seun Kuti en Egypt 80, de 14-koppige bigband die hij sinds de dood van zijn vader Fela Kuti in 1997 leidt.
Oluseun Anikulapo-Kuti -Seun voor de vrienden- is de jongste zoon van Fela Kuti, de legendarische afrobeatpionier uit Nigeria. Net zoals met zijn twee vorige langspelers, zet hij ook met dit album de muzikale erfenis en de sociale en politieke strijd van zijn vader verder. Ondersteund door de nog steeds straffe afrobeatband Egypt 80 slaagt Kuti er in om de luisteraar vanaf minuut één mee te nemen op een opzwepende trip naar de straten van het broeierige Lagos in Nigeria.
International mother fucker
Dat Seun Kuti net zoals zijn vader een militante politieke boodschap heeft, is op zijn zachtst gezegd een understatement. Ook op A Long Way Tot The Beginning wil hij het publiek bewust maken van het grote onrecht in de wereld en meer bepaald in zijn continent Afrika.
Zo hekelt hij in het eerste nummer IMF het desastreuze neoliberale beleid van het Internationaal Monetair Fonds in Afrika. Kuti kapittelt het ‘MF als een International Mother Fucker die enkel maar pain, tears and suffering brengt.
Zijn strijdlustige lyrics worden ondersteund door de energieke blazers, opzwepende vrouwenkoortjes en de broeierige beats van Egypt 80, de bigband die opgericht werd door zijn vader Fela.
Veel minder furieus gaat het eraan toe op Black Woman, een heerlijke laidbacksong die een ode brengt aan de kracht en de sterkte van de Afrikaanse vrouw. Kuti betuigt met deze song zijn eeuwige respect aan Africa’s daughters. Black Woman staat voor hem gelijk aan Black Power en kan dus gezien worden als een feministisch en antiracistisch pamflet.
Ook in de andere nummers komt steeds de boodschap van verzet, strijd, respect en kracht terug. De klemtoon ligt ook op African Consciousness. Afrikanen moet zich bewust zijn van hun identiteit en hun politieke kracht.
Seun Kuti verwoordt zijn politiek en sociaal engagement als volgt: ‘Being African means being politically involved. From the moment he wakes up in the morning, an African has a political attitude as everything he’ll be doing during the day will have something to do with survival.’
Meer dan afrobeat
Wat A Long Way To The Beginning tot een interessant en rijk album maakt, is niet alleen de militante politieke boodschap maar ook de samenwerking met andere artiesten uit totaal andere genres.
Het album zelf is geproduced door de gerenommeerde jazzpianist Robert Glasper en die heeft er dan weer voor gezorgd dat ook de geëngaeerde hiphoppers M1 van Dead Prez en Blitz The Ambassador een bijdrage gedaan hebben aan deze plaat. Op het prachtige Black Woman horen we bijvoorbeeld ook de soulstem van de Duits-Nigeriaanse zangeres Nneka die in ons land eerder al te gast was op Couleur Café en in een aantal concertzalen.
Daarnaast zorgt ook de Franse vibrafonist David Neerman voor een persoonlijke touch aan de nummers IMF en Black Woman. De klassieke afrobeat van Fela’s Egypt 80 wordt met andere woorden overstegen door uitstapjes naar jazz, hiphop en soul.
Seun Kuti bevestigt met deze derde plaat dat hij een zeer waardige opvolger is van zijn vader Fela. Hij slaagt er in om vaders afrobeat een internationaler karakter te geven en meer aansluiting te doen vinden bij de urban street culture van vandaag.
Ongetwijfeld zullen hij en zijn maten van Egypt 80 binnenkort de zomerfestivals onveilig maken met hun opzwepende en krachtige mix van blazers, hoekige beats en militante lyrics. Op een festivalweide of in een concerttent zal dit album immers nog krachtiger en dynamischer klinken. Hou dus zeker de festivalagenda in de gaten, want Seun Kuti wordt een van de niet te missen optredens deze zomer.
A Long Way To The Beginning van Seun Kuti & Egypt 80 is verschenen bij Because Music/NEWS, 2014 en is te koop in de betere platenzaak.
Update: Op 27 juni komt Seun Kuti naar Couleur Café in Brussel.