Stencilkunst

Extra

Stencilkunst

Stencilkunst
Stencilkunst

Van Moskou tot Rio sieren stencil prints de muren van grootsteden. Sjabloongraffiti zijn niet langer uit het straatbeeld weg te denken, kalkstenen en betonblokken zijn verworden tot het canvas van de actualiteit. Reden genoeg voor de Nederlandse uitgeverij Lebowski om het werk van twee toonaangevende sjabloonspuiters te bundelen.

In Wall and piece staan de stencils van Banksy centraal, de wereldbekende maar anonieme Britse straatartiest die zo nu en dan ongezien zijn eigen werk gaat ophangen in ’s werelds meest vermaarde musea, en onder meer de Israëlische bezettingsmuur van graffiti voorzag.
Stencil King biedt dan weer een overzicht van drie decennia sjabloonkunst door de Nederlandse peetvader van stencil graffiti, Hugo Kaagman. Boeiend zijn de parallellen tussen Banksy en Kaagman. Begonnen als straatratten bij nacht en ontij (Kaagman komt uit de Amsterdamse krakersscene, Banksy begon op het beton van Bristol), zijn ze beiden uitgegroeid tot erkende kunstenaars.
De kenmerkende sjablonen in Delfts blauw van Kaagman prijkten op vliegtuigen van British Airways, en geveilde werken van Banksy brachten tot tienduizenden euro’s op. Wall and piece en Stencil King zijn heerlijke kijkboeken, waarin de kunstenaars in kwestie links en rechts een woordje uitleg geven, maar toch vooral de beelden zelf laten spreken.
Stencils komen natuurlijk nergens beter tot hun recht dan op straten, omheiningen en pleinen. Maar ook op dik, glossy papier hebben ze hun charme.
Hugo Kaagman. Stencil King is uitgegeven bij Lebowski, 160 blzn, ISBN 978 90 488 0275 3.
Banksy. Wall and Piece is uitgegeven bij Lebowski, 240 blzn, ISBN 978 90 488 0274 6