Too Good To Go: applicatie bestrijdt voedselverspilling
Esmeralda Borgo
12 augustus 2018
Wat te doen met de voedseloverschotten van restaurants en winkeluitbaters? Vijf Deense vrienden hadden een idee en lanceerden de applicatie Too Good To Go.
Too Good To Go
Wat te doen met de voedseloverschotten van restaurants en winkeluitbaters? Vijf Deense vrienden hadden een idee en lanceerden de applicatie Too Good To Go. Daarmee kan je zien welk restaurant of winkel nog restjes heeft die je tegen sluitingsuur tegen sterk verminderde prijs mag afhalen. Sedert dit voorjaar kan je de app ook in Vlaanderen en Brussel gebruiken.
Too Good To Go droomt van een wereld waarin voedsel wordt gegeten en niet verspild. Jaarlijks verdwijnt ongeveer een derde van het voedsel naar de afvalhoop. Voedselverliezen treden op doorheen de hele voedselketen en uiteraard ook bij de restaurants.
Eetbaar voedsel
Het Vlaams Ketenplatform Voedselverlies raamt de jaarlijkse hoeveelheid reststromen in de Vlaamse horeca op 67.000 ton. Een deel daarvan ontstaat tijdens de bereiding in de keuken en bestaat uit de niet eetbare delen van vlees (bijvoorbeeld beenderen) en groenten (bijvoorbeeld schillen). Maar 19.000 ton is kwaliteitsvol, eetbaar voedsel.
Vijf Denen kwamen op de proppen met de applicatie om voedselverspilling te vermijden door overtollige schotels van winkels, bakkerijen en restaurants aan te bieden aan de consument.
Een derde van de totale voedselreststromen wordt selectief ingezameld en vergist, aldus het Vlaams Ketenplatform Voedselverlies. Het overschot belandt bij het restafval en eindigt tenslotte in de verbrandingsoven.
In januari 2016 kwamen vijf Denen op de proppen met de Too Good To Go applicatie om voedselverspilling te vermijden. De app helpt winkels, bakkerijen, restaurants en traiteurs om hun overtollige schotels aan te bieden aan de consument. Handelaars kunnen zich op een eenvoudige manier via de website registreren en hun aanbod bekend maken.
Met de gebruiksvriendelijke app kan de consument zien welke zaken in de buurt resterende maaltijden of voedseloverschotten aanbieden. Vervolgens kan hij tegen sterk gereduceerde prijs een bestelling plaatsen bij het restaurant van zijn voorkeur. Wat de maaltijd precies inhoudt is een verrassing want dat is afhankelijk van wat er die dag overblijft.
Lekker goedkoop
‘De meeste maaltijden kosten minder dan vijf Euro. Daarvan gaat 1 à 1,29 Euro naar Too Good To Go,’ zegt Jonas Mallisse, oprichter van de Belgische afdeling van Too Good To Go.
De makers van de app scoren hierdoor drie keer. Klanten krijgen een lekkere maaltijd voor een zacht prijsje en ondernemers verdienen toch nog een cent aan de overschotten die anders in de vuilnisbak zouden belanden. Minder voedselverlies is ook goed voor het milieu. Too Good To Go moedigt de consument verder aan om z’n eigen opbergdoos mee te brengen. Zo ontstaat geen extra afval.
De app bleek heel snel een schot in de roos. Op minder dan drie jaar tijd zal de app bruikbaar zijn in negen Europese landen. Er zijn intussen al 5,6 miljoen maaltijden gered en elke dag komen er zo’n 20.000 bij. Sedert maart dit jaar kan je de app ook in België gebruiken. Eerst was de app actief in Gent, daarna in de andere Vlaamse steden en recent ook in Brussel.
Vanwaar het succes? ‘Ons concept is erg positief: wie kan er iets op tegen hebben dat maaltijden van de vuilnisbak gered wordt?’ verklaart Mallisse. ‘Maar bovendien is ons systeem heel toegankelijk, niet alleen voor de consument maar ook voor de handelaars. Die hoeven zelfs geen enkel risico te nemen: er zijn geen kosten als ze niets verkopen en dus kunnen ze er alleen maar bij winnen.’
Too Good To Go
Volle vrijheid
Too Good To Go heeft gekozen voor een honderd procent economisch verdienmodel. ‘Subsidies zijn niet aan ons besteed,’ verklaart Mallisse. ‘Daar staan altijd voorwaarden tegenover en we willen volledig onafhankelijk blijven.’
Too Good To Go is in België goed voor meer dan 26.000 maaltijden. Sedert maart registreerden zich 70.000 gebruikers.
‘We vonden investeerders die louter voor ons kozen omwille van ons concept. Het zijn mensen die ideologisch achter ons idee staan en ons de volle vrijheid gunnen om dit waar te maken.
Wanneer het goed gaat met de app in het ene land, kunnen we met de opbrengsten daarvan in een ander land van start gaan.’
Too Good To Go is in België goed voor meer dan 26.000 maaltijden. Sedert maart registreerden zich 70.000 gebruikers. Vandaag bieden zo’n 550 handelaren in Vlaanderen en Brussel maaltijden aan. Het kantoor te Gent telt vijftien medewerkers, het is hun taak nieuwe handelaars te benaderen. En na de zomer gaat het team van start met het veroveren van de Waalse steden.