De beelden van de hongersnood in de Hoorn van Afrika drukken ons nog eens met de neus op de feiten: voedsel is geen evidentie. Die hongersnood is geen speling van het lot maar wordt veroorzaakt door tal van factoren: de aanhoudende droogte, een heviger El Niño-weersfenomeen, bevolkingsgroei, slecht politiek beleid, jarenlange oorlog... De onderliggende samenhang tussen economie, ecologie, politiek, levenskwaliteit en cultuur blijkt nergens zo duidelijk als op het domein van landbouw en voedsel.
Precies die samenhang wil het boek Wereldvoedsel. Pleidooi voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening ook duidelijk maken. Om dat te doen, heeft auteur Guus Geurts een bijzondere aanpak ontwikkeld. Het boek, rijk voorzien van foto’s, begint bij de organisatie van de voedselvoorziening in Noord en Zuid vandaag, analyseert het beleid en de machtsverhoudingen, ontrafelt de schijnoplossingen en sluit dan af met een reeks inspirerende bewegingen zoals Via Campesina en Transition Towns of alternatieve benaderingen zoals agroforestry en de agro-ecologische landbouw.
Elk van die vier hoofdstukken begint met heel concrete cases waarin telkens wordt bekeken hoe gelijkend of verschillend dit is voor Noord (Nederland in dit geval) en Zuid. Daarna volgt telkens een uitgebreid deel met analyse en achtergrond bij die concrete situatieschetsen. Die indeling geeft het boek een wat artificieel karakter, maar het maakt het wel erg geschikt voor wie rond het thema voedsel wil debatteren.
Het boek geeft ook heel wat verrassende weetjes mee, zoals de vaststelling dat onze voedselproductie helemaal niet zo efficiënt is, als we weten dat we voor iedere calorie voedsel die we produceren tien calorieën energie nodig hebben. Voor wie op zoek is naar een erg toegankelijk boek over landbouw en voedsel op wereldvlak, en het domein in zijn volle breedte wil beschouwen, is dit boek een aanrader.
Wereldvoedsel. Pleidooi voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening door Guus Geurts is uitgegeven door De Republiek, Amsterdam. 176 blzn. ISBN 978 90 8605 008 6