WTF?! Volwassen worden na 11 september

Extra

WTF?! Volwassen worden na 11 september

WTF?! Volwassen worden na 11 september
WTF?! Volwassen worden na 11 september

Jeroen De Sadeleer

27 oktober 2011

In WTF?! Volwassen worden na 11 september bundelen Hassan Bahara en Patrick Pouw 21 essays van jonge Nederlanders. Zij beschrijven hoe ze het voorbije decennium beleefden en de samenleving zagen veranderen in de nasleep van de terreuraanslagen. De behandelde thema’s zijn al even divers als de achtergrond van de auteurs.

Een Iraanse Nederlander mijmert over de diepe ideologische kloof die hem scheidt van zijn oma in Teheran terwijl enkele bladzijden verder een universiteitsdocent geboren in Turkije het failliet bespreekt van de Nederlandse tolerantie. En dan is er die jonge receptioniste die zich afvraagt waarom het nieuws over de aanslagen haar onberoerd laat –‘Dit is een aanval op de westerse wereld, hoor! Een aanval op ons!’. Saeda is cultureel islamitisch, maar draagt geen hoofddoek. Ze heeft een zwarte huidskleur, maar woont zowat haar hele leven al in een klein Gelders dorpje. Is ze dan “wij” of “zij”?

Bahara en Pouw beloofden een rijk palet aan persoonlijke en prikkelende beschouwingen, een verwachting die ze met verve hebben ingelost. De thematiek en de invalshoeken zijn origineel en relevant. De opbouw en het pocketformaat lenen zich voorts perfect om het boek tussendoor ter hand te nemen. Toch zal niet elke lezer met een voldaan gevoel de laatste bladzijde omslaan. Hoewel veel van de maatschappelijke debatten in Nederland ook in ons land gevoerd werden, is het immers moeilijk om alle passages volledig te begrijpen zonder een bovengemiddelde voorkennis van de Nederlandse politiek. Ook de schrijfstijl is niet altijd even toegankelijk. Nu eens eenvoudig en vertellend, dan weer academisch en nodeloos ingewikkeld illustreert ze in ieder geval wel de vrijheid die elke auteur kreeg om zijn eigen verhaal te schrijven.

WTF?! Volwassen worden na 11 september door Hassan Bahara en Patrick Pouw (eds.) is uitgegeven door Prometheus. 205 blzn. ISBN 978 90 446 1784 9