1-0 voor Fujimori

Nieuws

1-0 voor Fujimori

Ángel Páez

20 oktober 2005

De voormalige Peruaanse president Alberto Fujimori staat één stap dichter bij een mogelijke comeback. Dinsdag sprak de speciale strafkamer van het opperste gerechtshof in Lima Fujimori vrij in de eerste van 20 gerechtszaken die tegen hem lopen. Het openbaar ministerie is wel in beroep gegaan tegen de vrijspraak.

Fujimori, een kind van Japanse immigranten, regeerde Peru van 1990 tot 2000. Toen moest hij halsoverkop naar Japan vluchten. Samen met zijn rechterhand, Vladimiro Montesinos, is hij in Peru aangeklaagd wegens machtsmisbruik, corruptie, illegale verrijking, de vorming van paramilitaire eenheden en mensenrechtenschendingen.

De anticorruptiecel van het Peruaanse gerecht had Fujimori in 2003 beschuldigd de Israëlische wapenhandelaar Moshe Rothschild in 1995 te hebben bevoordeeld bij de bestelling van wisselstukken voor helikopters en vrachtwagens van het Peruaanse leger. Rothschild staat in Peru bekend als ‘de heer der steekpenningen’. Maar volgens het opperste gerechtshof zijn er geen steekhoudende bewijzen dat Fujimori en Rotschild onder één hoedje speelden bij de aankoop uit 1995.

Vast staat wel dat Fujimori één jaar eerder zijn goedkeuring hechtte aan een veel grotere aankoop van Russische gevechtsvliegtuigen bij Rothschild, waarvoor die een commissie van 12 miljoen dollar betaalde aan Fujimori’s adviseur Montesinos. Fujimori gaf later openlijk toe dat Montesinos daar in de fout was gegaan. Montesinos vluchtte in 2000 net als zijn baas het land uit, maar is inmiddels ingerekend.

Het openbaar ministerie heeft meteen beroep aangetekend tegen de vrijspraak.
Procureur Avelino Guillén vindt dat de rechters onvoldoende rekening hebben gehouden met geloofwaardige aanwijzingen dat er wel degelijk een reukje zit aan de zaak. Het onderzoek naar de omstreden wapenaankoop van 1995 werd eerst gevoerd door een parlementaire commissie. Die kwam in 2001 tot de conclusie dat Fujimori en zijn minister van Economie, Rafael Valencia Dongo, wel degelijk onwettig hadden gehandeld. Het parlement keurde die besluiten goed in 2002, waarna het gerecht werd ingeschakeld.

Fujimori’s advocaat in Lima, César Nakasaki, maakt zich sterk dat de vrijspraak een eerste stap is om alle overige ongefundeerde beschuldigingen tegen zijn cliënt uit de weg te ruimen.

De vraag is of de uitspraak van het opperste gerechtshof iets verandert aan het uitleveringsverzoek van Peru aan Japan, waar Fujimori nog altijd verblijft.
Advocaat Gutiérrez Ballón denkt van niet. Er is beroep aangetekend, waardoor de vrijspraak nog geen juridische gevolgen heeft. Bovendien lopen er nog altijd uitleveringsverzoeken op grond van andere beschuldigingen, die veel zwaarder wegen. Ballón vreest wel dat Fujimori de uitspraak zal aangrijpen om te beweren dat hij over de hele lijn onschuldig is.

Het oordeel van het hoogste gerechtshof kan ook een rol spelen in de discussie of Fujimori, die nog altijd een sterke aanhang heeft in Peru, zich kandidaat mag stellen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Het Grondwettelijk Tribunaal oordeelde dat Fujimori niet mag deelnemen aan de verkiezingen omdat het parlement hem tot 2010 uit zijn politieke rechten heeft ontzet. De
Jurado Nacional de Elecciones, de instantie die het eigenlijk voor het zeggen heeft in verkiezingsaangelegenheden, wil zich nog niet uitspreken over de zaak. Fujimori heeft al aangekondigd dat hij wil meedoen aan de verkiezingen, maar heeft zich nog niet formeel kandidaat gesteld. (PD/MM)