1 op de 3 Belgen onderschat eigen rol in strijd tegen plasticvervuiling

Nieuws

Onderzoek op vraag van River Cleanup

1 op de 3 Belgen onderschat eigen rol in strijd tegen plasticvervuiling

1 op de 3 Belgen onderschat eigen rol in strijd tegen plasticvervuiling
1 op de 3 Belgen onderschat eigen rol in strijd tegen plasticvervuiling

IPS

03 april 2023

Een meerderheid van de Belgen zet plasticvervuiling in zijn top drie van grootste milieuproblemen, maar weet niet goed waar ze zelf kunnen helpen. Een gemiste kans, zegt de Belgische organisatie River Cleanup, want er is veel dat we kunnen doen.

pexels (CC0)

Een van de tips die River Cleanup geeft om zelf de verspreiding van microplastics tegen te gaan, is het vervangen van he schuursponsjes door een houten afwasborstel. De groene kant van de meeste sponsjes geeft bij het schrobben microplastics af aan het water

pexels (CC0)

De gemiddelde Belg zet plasticvervuiling en watervervuiling (61 %) in zijn top 3 van belangrijke milieuproblemen die een grote impact hebben op onze samenleving. Enkel luchtvervuiling (70 %) scoort nog hoger, blijkt uit een onderzoek door Ipsos in opdracht van River Cleanup.

Er zouden nu 170.000 miljard stukjes plastic aan de oppervlakte van onze oceanen ronddrijven.

Toch blijkt ook dat nog 68 % van de respondenten de jaarlijkse hoeveelheid plastics onderschat die in onze oceanen terechtkomt. Ook kan slechts de helft van de bevolking goed inschatten wat microplastics zijn en waar ze terechtkomen.

Eens onze medeburgers een beter begrip hebben van de term en de omvang van het probleem, schiet hun bezorgdheid wel de hoogte in, stelt River Cleanup. Drie op de vier Belgen zijn dan overtuigd dat microplastics schadelijk zijn voor de gezondheid.

Flessenwater

De resultaten geven ook aan dat een op de drie Belgen (en bij jongeren zelfs een op de twee) denken dat ze zelf niets kunnen ondernemen om plasticvervuiling tegen te gaan. ‘Dat is een gemiste kans’, vindt Thomas de Groote, ceo en oprichter van River Cleanup.

De ophoping van kunststof kan leiden tot chronische ontstekingen.

Volgens de Groote is zelf ingrijpen absoluut mogelijk. Zo blijkt bijvoorbeeld dat twee op de drie Belgen water in plastic flessen koopt in plaats van leidingwater te drinken en geeft 28% aan op het werk geen PMD te sorteren. Een vijfde geeft toe soms zwerfvuil achter te laten, met in het bijzonder sigarettenpeuken, kauwgom, plastic verpakkingen en blikjes.

Maar er is ook goed nieuws: 3 op 5 Belgen zegt bereid te zijn om gewoontes aan te passen en het plasticverbruik te verminderen, al vinden ze wel dat ook producenten en overheden hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Koffiebonen en afwasborstels

Volgens recent onderzoek in PLosOne zouden er nu 170.000 miljard stukjes plastic aan de oppervlakte van onze oceanen ronddrijven. Ze worden verspreid door zwerfvuil, maar komen ook vrij uit kleding, ze zitten in cosmetica en ontstaan door slijtage van autobanden.

Microplastics ontwrichten onze ecosystemen, maar belanden ook in ons lichaam via voeding, flessenwater en zelfs via de lucht. De ophoping van kunststof kan leiden tot chronische ontstekingen, en de kleinste deeltjes kunnen diep doordringen tot in onze weefsels.

Om zelf microplastics tegen te gaan, geeft River Cleanup nog volgende tips mee: drink kraanwater, kies voor een koffiemachine met losse bonen en vermijd capsules en pads of wegwerpbekers. Vermijd individuele verpakkingen en koop zoveel mogelijk in grote hoeveelheden. Vermijd plastic bidons voor wasmiddelen, zeep en shampoo en maak gebruik van blokjes zeep of hervulbare alternatieven. Vervang tot slot je schuursponsjes door een houten afwasborstel, want de groene kant van de meeste sponsjes geeft bij het schrobben microplastics af aan het water.