Naar schatting 115.000 gezondheidswerkers overleden tijdens pandemie

130 landen beloven meer te investeren in zorgpersoneel

UN Women/Pathumporn Thongking (CC BY-NC-ND 2.0)

Wat moet prioriteit krijgen in herstelplannen om weer uit de coronacrisis te raken? Investeringen in de bescherming van gezondheidswerkers en de veerkracht van zorgsystemen, zeggen 130 landen in een verklaring aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

In de verklaring aan de Algemene Vergadering van de VN noemen de landen de inspanningen van gezondheidswerkers, eerstehulpverleners en andere essentiële beroepen tijdens de coronapandemie ‘één van de grootste wereldwijde uitdagingen in de geschiedenis van de Verenigde Naties.’

‘Onze waardering voor de zorg en gezondheidswerkers kan niet beginnen en eindigen met de pandemie’, zei Volkan Bozkir, voorzitter van de 75ste Algemene Vergadering van de VN.

‘Ons hele zorgsysteem is gebouwd op de schouders van de vrouwen en mannen die zich onvermoeibaar inzetten om hulp te bieden in moeilijke tijden.’

‘Elke dag ondersteunen miljoenen verpleegkundigen, verloskundigen, artsen, onderzoekers, medewerkers van de spoedeisende hulp en anderen ons bij een gezond leven. Of het nu gaat om preventie of behandeling, ons hele zorgsysteem is gebouwd op de schouders van de vrouwen en mannen die zich onvermoeibaar inzetten om hulp te bieden in moeilijke tijden’, zei hij.

Heropening

De gezamenlijke verklaring was een initiatief van de permanente missies van Brazilië, Georgië, Japan, Zuid-Afrika, Thailand en Turkije.

Ze roept onder meer op om ervoor te zorgen dat gezondheidswerkers volledig beschermd zijn tijdens de uitvoering van hun werk en voorrang krijgen bij vaccinatie tegen COVID-19 en voorzien zijn van voldoende middelen.

Saint lucia was een van de landen die prioriteit gaf aan vaccinaties voor zorgpersoneel. Gezondheidswerkers, 65-plussers en ouderen in zorgcentra werden als eerste gevaccineerd, zegt het hoofd van de medische diensten in het land, Sharon Belmar-George.

Een succesvolle vaccinatiecampagne is voor het land essentieel om de toerismesector weer te kunnen openen. Het land is economisch sterk afhankelijk van deze sector. Uit recente statistieken blijkt dat 27,6 procent van de mensen die in aanmerking komen voor een vaccin, inmiddels is gevaccineerd tegen COVID-19.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
‘Voor Saint Lucia zijn de drie belangrijkste risico’s voor verspreiding de inkomende toeristen, terugkerende landgenoten en illegale binnenkomst uit buurland Martinique’, zegt Belmar-George. ‘We streven naar een vaccinatiegraad van 70 procent. Dat is extreem belangrijk en het doel waar we naartoe werken, nu we het land weer willen openen.’

Psychologische problemen

De algemeen directeur van de WHO, Tedros Ghebreyesus, zei vorige week dat naar schatting 115.000 gezondheidswerkers zijn overleden tijdens de pandemie.

‘Deze mensen stonden in de frontlinie van de strijd tegen COVID-19 en te veel van hen zijn hier zelf ook hard door geraakt. Veel gezondheidswerkers zijn geïnfecteerd geraakt en kregen te maken met angst, vermoeidheid en professionele burn-out.’

‘Deze mensen stonden in de frontlinie van de strijd tegen COVID-19 en te veel van hen zijn hier zelf ook hard door geraakt.’

De WHO-directeur riep op om werknemers in de zorg adequaat te belonen voor hun inzet, en te zorgen voor voldoende bijscholing, promotiekansen en veilige werkomstandigheden.

In de verklaring roepen de landen op tot investeringen in de veerkracht van zorginfrastructuur en zorgsystemen in hun coronaherstelplannen, en dit af te stemmen op de Agenda voor 2030 op het gebied van zorg en welzijn.

Ze geven verder aan ‘heel bezorgd’ te zijn over de psychologische druk waaronder mensen in de zorg werken. Die druk leidt onder meer tot angst, depressieve gevoelens en burn-out. Ook hebben ze te maken met fysieke en psychologische intimidatie.

Uit de verklaring blijkt ongemak over het tekort aan zorgprofessionals in veel ontwikkelingslanden, een situatie die de zorgsystemen bedreigt. Ze pleiten voor wereldwijde afspraken ter bescherming van degenen die de wereld beschermden tijdens COVID-19, als erkenning van hun moed, zorg en betrokkenheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.