150.000 euro voor overstroomd Afrika

Nieuws

150.000 euro voor overstroomd Afrika

Peter Saerens

25 september 2007

De Vlaamse regering trekt 150.000 euro uit voor noodhulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Midden-Afrika.

Het geld dat Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois opzij zet, moet dienen voor de meest dringende zaken, zoals voedsel en een aantal materiële hulpgoederen. Kleding, kookmateriaal, waterzuiveringstabletten, tenten, muskietennetten en kano’s.
Het geld gaat naar het Wereld Voedsel Programma van de Verenigde Naties (WFP), dat samen met de regeringen en hulporganisaties tracht in te spelen op de acute noden van de bevolking. De overstromingen troffen al meer dan anderhalf miljoen mensen.

Peanuts

Dat de 150.000 euro in schril contrast staat met de volgens het WPF vereiste fondsen, bewijzen enkele voorbeelden. In Uganda alleen al is er 65 miljoen dollar nodig om de 300.000 slachtoffers van de watersnood op te vangen en van voeding en huisvesting te voorzien.
Voor Sudan schatten de Verenigde Naties 20 miljoen dollar nodig te hebben en ook voor Togo zou de 150.000 euro helemaal niet volstaan. Naar schatting 1,4 miljoen dollar, of zo’n 2.300 ton voedsel heeft dat laatste land nodig om de bevolking twee maanden van eten te voorzien.

Historisch

Afrika kreunt onder de zwaarste overstromingen die het continent kent in dertig jaar. Het WFP schat dat al 1,5 miljoen mensen getroffen zijn. Velen hebben hun huizen moeten verlaten. De hevige regens tijdens de doorgaans droge maanden juli en augustus hebben de oogst volledig onder water gezet. Niet alleen voedsel is schaars, ook de toegang tot drinkbaar water wordt bemoeilijkt. Daarnaast waarschuwt de VN ook voor het uitbreken van epidemieën zoals cholera.