Na anderhalf jaar

164.000 vluchtelingenkinderen in Bangladesh mogen weer naar school

European Union 2018 / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Kinderen wandelen tussen de tenten van het Rohingya-vluchtelingenkamp in Cox’ Bazaar.

Meer dan 164.000 Rohingya-kinderen in de vluchtelingenkampen in Cox’s Bazar kunnen vandaag terug naar school. Dat was anderhalf jaar lang niet mogelijk door de pandemie.

Nu het aantal coronabesmettingen daalt, heeft de regering van Bangladesh aangekondigd dat leercentra ook in de vluchtelingenkampen weer open kunnen voor kinderen tot tien jaar. In de andere delen van het land was dat al op 12 september het geval.

In de kampen in Cox’s Bazar leven bijna 900.000 Rohingya, die gevlucht zijn uit Myanmar. Onder hen zijn ongeveer 456.000 kinderen, die zonder onderwijs een groter risico lopen om in kinderarbeid of een kindhuwelijk terecht te komen.

In eigen taal

Hulporganisatie Save The Children juicht de beslissing toe, maar roept de overheid ook op om andere leeftijdsgroepen snel terug naar school te laten keren. De ngo pleit ook voor een testprogramma met leerstof uit Myanmar.

‘We moeten de inspanningen verdubbelen om Rohingya-kinderen kwalitatief goed onderwijs te bieden’, zegt Onno Van Manen van Save the Children in Bangladesh. ‘Dat kan door gezinnen ervan te overtuigen hun kinderen terug naar school te sturen en door de uitrol en uitbreiding van het proefprogramma, zodat Rohingya-kinderen in hun moedertaal kunnen studeren.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift