Onze wereld telt steeds meer miljonairs

Ondanks de crisis werden de rijken in 2015 steeds rijker en is het aantal miljonairs gestegen. Dat staat te lezen in het recente rapport van The Boston Consulting Group (BCG), een wereldwijd adviesbureau op het gebied van bedrijfsstrategie. 

  • Dennis Skley (CC BY-ND 2.0) In 2020 zal de helft van het wereldkapitaal in handen liggen van de miljonairs, zegt de Boston Consultancy Group. Dennis Skley (CC BY-ND 2.0)
  • Bernat Casero (CC BY-NC-ND 2.0) 'Er moet eindelijk gesnoeid worden in de topsalarissen', zegt Paul Nowak, algemeen secretaris van de Britse vakbond TUC. Bernat Casero (CC BY-NC-ND 2.0)

In 2015 zijn er 6 procent meer miljonairs geregistreerd wat het aantal op 18,5 miljoen miljonairs brengt, aldus het rapport van BCG. Vandaag beheren die miljonairs in deze wereld maar liefst 47 procent van het wereldkapitaal en in 2020 zal dat meer dan waarschijnlijk 50 procent zijn. Noord-Amerika staat helemaal bovenaan de lijst van meest vermogende particulieren, daarna komt West-Europa. Het totale kapitaal dat miljonairs bezitten wordt op dit moment geschat op 147.720 miljard euro. Dit gaat enkel over financiële rijkdom zoals aandelen, obligaties en verzekeringen. Eigendommen worden niet meegerekend.

Rijkdom groeit spectaculair in Azië

De grootste stijging van rijkdom van miljonairs, 13,4 procent, is echter op te merken in Azië-Pacific waar de economie op dit moment in volle groei is. Noord-Amerika daarentegen kent een daling van ongeveer 5 procent in 2015 en ook West-Europa is gezakt van een stijging van 6,3 procent in 2014 naar ‘slechts’ 4,3 procent in 2015. Volgens de Boston Consulting Group heeft deze daling te maken met de onzekerheden over de Europese Unie die de kop op steken alsook de huidige lage grondstoffenprijzen. Over vijf jaar, zegt BCG, zal West-Europa wellicht zijn tweede plaats moeten afstaan aan Azië-Pacific.

India en China hebben de grootste groei gekend op mondiaal niveau. 

India en China hebben de grootste groei gekend op mondiaal niveau. Deze economische groei heeft gezorgd voor een nieuwe klasse in de Chinese samenleving, schrijft The Guardian. China kende in 2015 een opkomst van 27 procent meer miljonairs in tegenstelling tot 2014.  Ook India kende een sterke groei van maar liefst 25 procent.

De rijkdom offshore, kapitaal dat niet in het land van origine van de eigenaar wordt geplaatst en zich vaak in belastingparadijzen bevindt, is ook onderzocht door het consultancybedrijf. Zij constateren dat er zich in 2015 tot 10.000 miljard euro offshore bevond. Dit is een stijging van 3 procent tegenover 2014, meldt Le Monde.

Bernat Casero (CC BY-NC-ND 2.0)

‘Er moet eindelijk gesnoeid worden in de topsalarissen’, zegt Paul Nowak, algemeen secretaris van de Britse vakbond TUC.

Topsalarissen aanpakken

In een reactie op het miljonairsrapport van BCG, zegt de Britse vakbond TUC aan The Guardian dat er nog steeds een groeiende kloof is tussen rijk en arm in de samenleving. Paul Nowak, algemeen secretaris van TUC: ‘Alle politieke leiders drukken steeds hun bezorgdheid uit over de groeiende ongelijkheid, maar uiteindelijk ondernemen ze geen actie.’

De enige oplossing om die groeiende ongelijkheid tegen te gaan is volgens Nowak om te snoeien in de topsalarissen wereldwijd en in het invoeren van een rechtvaardige fiscaliteit: ‘Als de bedrijven er wereldwijd niet voor zorgen dat de topsalarissen verminderd worden, dat ze eerlijk hun belastingen betalen en dat ze echt investeren in goede jobs voor iedereen, zal het verschil tussen arm en rijk alleen maar groeien.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.