5 miljoen kinderen sterven aan voorkombare ziektes

Nieuws

Drie miljoen slachtoffers waren jonger dan één jaar

5 miljoen kinderen sterven aan voorkombare ziektes

5 miljoen kinderen sterven aan voorkombare ziektes
5 miljoen kinderen sterven aan voorkombare ziektes

IPS

03 september 2018

De afgelopen twintig jaar zijn in Afrika vijf miljoen kinderen gestorven aan ziektes die makkelijk te voorkomen waren. Door oorlog kregen ze niet de juiste zorg.

Espen Røst / Bistandsaktuelt (CC BY-NC-ND 2.0)

“Conflicten blijken het risico op overlijden en groeiachterstand bij jonge kinderen aanzienlijk te vergroten in grote gebieden en vele jaren nadat de conflicten zijn geëindigd”

Espen Røst / Bistandsaktuelt (CC BY-NC-ND 2.0)​

Van 1995 tot 2015 stierven vijf miljoen kinderen aan voorkombare ziekten als gevolg van conflicten, berekenden onderzoekers in een studie die in het medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd.

Het cijfer is veel hoger dan tot nog toe werd aangenomen. Het is ook drie keer hoger dan het aantal mensen dat stierf als een rechtstreeks gevolg van een conflict.

15.500 conflicten

De studie onderzocht bijna 15.500 conflicten in 34 landen, onder meer Nigeria, de Democratische Republiek Congo en Mozambique. Voor een periode van twintig jaar ging ze na hoeveel doden elk conflict veroorzaakte en hoeveel kinderen in die periode stierven.

Drie miljoen slachtoffers waren jonger dan één jaar.

Wie op minder dan 50 kilometer van een conflict woonde, liep 8 procent meer risico om zijn eerste verjaardag niet te halen, in vergelijking met baby’s uit dezelfde regio in jaren zonder conflict.

Duren conflicten langer dan vijf jaar, dan ligt de kindersterfte vier keer hoger.

Infectieziekten

“Conflicten blijken het risico op overlijden en groeiachterstand bij jonge kinderen aanzienlijk te vergroten in grote gebieden en vele jaren nadat de conflicten zijn geëindigd”, zegt hoofdonderzoeker Eran Bendavid van de Stanford-universiteit.

Oorlog leidt ook tot “dodelijke maar indirecte gevolgen voor gemeenschappen veroorzaakt door te voorkomen infectieziekten, ondervoeding en verstoring van basisvoorzieningen zoals water, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg voor moeders.”