‘77 euro per maand, winstgevend maar onleefbaar’

De Cambodjaanse vakbonden eisen een minimumloon van 137 euro per maand voor textielarbeiders. In Cambodja kwamen gisteren, 17 september, 150.000 mensen op straat. In steden over de hele wereld werden acties gevoerd, ook aan de Cambodjaanse ambassade in Brussel. Cambodjaanse overheid en kledingmerken worden aangesproken.

‘Wij vragen een substantieel hoger loon voor deze arbeiders’ (Sara Ceustermans)

‘De afgelopen twee jaar vielen 4000 werkneemsters flauw door ondervoeding en overwerk’, zegt Sara Ceustermans. Zij coördineert de Schone Kleren Campagne, die ijvert voor een leefbaar loon voor textielarbeiders wereldwijd. ‘Vandaag verdienen zij 77 euro per maand. Daarop kunnen zij echt niet overleven. Wij vragen een substantieel hoger loon voor deze arbeiders.’

Cambodjaanse ambassade houdt de deuren dicht

Vakbonden waaronder ACV, ABVV en ACLVB waren aanwezig in Brussel samen met hun Franstalige afdelingen. De internationale vakvereniging (ITUC), Oxfam-solidariteit, de Schone Kleren Campagne en vele andere zetten  hun schouders onder de eis van de Cambodjaanse vakbonden.

Foto door Michael De Lausnay

Actie voor leefbaar loon aan de Cambodjaanse ambassade in Brussel

Uit de ambassade kwam tijdens de actie geen teken van leven. Deuren en vensters bleven gesloten.

‘Na de vorige actie moesten we een week op een antwoord wachten’, zegt Sara Ceustermans. ‘Een verhoging van het minimumloon zal de kledingbedrijven wegjagen uit Cambodja, zei de ambassadeur toen uiteindelijk’;

De sleutelfiguur aan de onderhandelingstafel

‘Het is hoog tijd dat kledingmerken hun verantwoordelijkheid opnemen’ (Ath Thorn)

De onderhandelingen over het minimumloon worden in Cambodja gevoerd door de overheid, de werkgevers en de vakbonden. De organisatoren van de actie eisen dat ook de kledingbedrijven mee aan tafel zitten.

‘Internationale merken blijven textielproducenten onder druk zetten om goedkoper te produceren. Het is hoog tijd dat kledingmerken hun verantwoordelijkheid opnemen’, zegt Ath Thorn, voorzitter van de grootste Cambodjaanse vakbond, C.CAWDU.

Foto door H. Stilwell

In Cambodja kwamen mensen op straat in de hoofdstad, Phnom-Penh

Cambodja kent sinds 2009 onafgebroken economische groei van minstens 6 procent, volgens cijfers van de Wereldbank. Het grootste deel van deze groei komt uit de textielindustrie. Maar deze groei komt de mensen niet ten goede.

‘Te lang hebben merken zoals H&M, Gap, Adidas, C&A en Levi’s winst gemaakt dankzij lonen die mensen veroordelen tot armoede’, stelt het rapport van CLEC, een Cambodjaans onderzoeksinstituut.

Repressie door de overheid

In december van vorig jaar reageerde de Cambodjaanse overheid met dodelijke repressie op demonstraties voor een hoger loon. Toen de politie het vuur opende, kwamen vijf mensen om, 23 anderen werden gearresteerd en brachten maanden in de cel door.

‘Op de werkvloer is na de betogingen van vorig jaar niets veranderd’ (woordvoerster van ACV)

‘Op de werkvloer is ondertussen niets veranderd’, zegt een woordvoerster van het ACV, dat de situatie in Cambodja opvolgt. ‘Vooral meisjes werken hier, zij wonen met vijf tot acht in een kamer en slaan maaltijden over om te besparen. Hun loon laat geen menswaardig bestaan toe’.

Begin oktober zal de overheid het nieuwe minimumloon aankondigen voor 2015. Dan zal duidelijk worden of de acties in Cambodja en de steun die we gisteren zagen in steden wereldwijd de textielarbeiders ten goede komt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.