8 miljoen Irakezen hebben nu noodhulp nodig

Miljoenen vluchtelingen die gevangen zitten tussen de strijdende partijen in Irak hebben meteen noodhulp nodig, maar het geld dreigt op te raken.

  • United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0) Twee kinderen die het geweld ontvluchtten in het zuiden van Irak bevinden zich nu met hun familie in Erbil. United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0)

De internationale gemeenschap heeft dit jaar minstens 500 miljoen dollar (450 miljoen euro) nodig voor noodhulp aan 5,6 miljoen Irakezen. Die noodoproep deed Lise Grande, Humanitair Coördinator voor Irak namens de VN, gisteren in Brussel bij het Europees Parlement.

Volgens de Europese Commissie hebben 8,2 miljoen Irakezen een of andere vorm van noodhulp nodig, van voedselrantsoenen tot medische voorzieningen. In de komende maanden kan dat oplopen tot 10 miljoen mensen.

Nieuwe vluchtelingen

Sinds januari 2014 zijn bijna drie miljoen mensen hun huizen ontvlucht, voor een conflict waarvan de linies beangstigend snel veranderen.

‘Alle segmenten van de Iraakse maatschappij zijn slachtoffer van het geweld.’

‘Alle segmenten van de Iraakse maatschappij – Yezidi, christen, Shabak, Turkmeen, sjiiet, soenniet en Koerd – zijn slachtoffer van het geweld’, zei Kyung-Wha Kang van VN gisteren. ‘Families hebben al verschillende keren moeten verhuizen om het vreselijke geweld dat door het land jaagt steeds een stap voor te blijven. Anderen weten niet waar ze veiligheid kunnen vinden, gevangen als ze zijn in een sectarische verdeeldheid die ze zelf niet hebben veroorzaakt.’

Hierbij komen nog de 1,3 miljoen ontheemden (Internally Displaced Persons, oftewel IDP’s) die eerdere geweldsuitbarstingen zijn ontvlucht, plus een kwart miljoen Syrische vluchtelingen die in Irak hun heil hebben gezocht. Dat maakt duidelijk hoe groot de schaal is waarop noodhulp moet worden verleend.

Verkrachtingen

Vluchtelingen hebben zich verdeeld over naar schatting drieduizend kampen, waar onvoldoende fundamentele voorzieningen zijn, of zelfs geheel ontbreken. De voedselvoorziening is onderbroken, ziekenhuizen zijn in stof veranderd en scholen zijn tijdelijk omgebouwd tot woningen voor gevluchte burgers.

De situatie voor vrouwen en meisjes is vooral schokkend, met steeds meer berichten over ontvoeringen, systematisch seksueel misbruik en slavernij. Volgens de VN is de rechtsstaat compleet afgebroken. Massa-executies en verkrachtingen zijn dagelijkse realiteit voor duizenden mensen.

Ondanks de hoge nood zijn er minder middelen dan ooit beschikbaar. ‘Humanitaire partners doen alles wat ze moeten om te helpen, maar meer dan de helft van het werk moet stoppen als er niet direct geld komt’, waarschuwde Grande gisteren in Brussel.

Klinieken dicht

Al 77 klinieken aan de frontlinies hebben de deuren moeten sluiten vanwege het geldtekort. Voor een miljoen mensen is de voedselhulp ingekrompen. Alleen medische organisaties hebben dit jaar al meer dan 60 miljoen dollar (54 miljoen euro) nodig, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Vooral onder ontheemde mensen is het risico op besmettelijke ziektes groot.

Vooral onder ontheemde mensen is het risico op besmettelijke ziektes groot, zoals mazelen, hepatitis en andere via water overdraagbare ziektes, zeker nu er temperaturen aan gaan komen van meer dan 50 graden Celcius in het midden en zuiden van Irak. Het risico op uitbraken van cholera en hepatitis is nu heel groot, aldus de WHO. Echter, het geld dat de WHO gebruikt voor mobiele klinieken, is aan het einde van deze maand naar verwachting op.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.